Ledobni lehet, felvenni kell

Írta:  2014.01.16.
Január első hetében megkezdte a felkészülést a bajnoki folytatásra a PLER-Budapest kézilabdacsapata.
Január első hetében megkezdte a felkészülést a bajnoki folytatásra a PLER-Budapest kézilabdacsapata. Napi két edzéssel készül a keret a február 1-jei rajtra és arra, hogy a rájátszás során kivívja a bent maradást az első osztályban. Amint alább olvashatják, tesz is érte valamennyi zöld-fekete mezben pályára lépő játékos.

Ha valaki belekukkantott az éppen most zajló kézilabda-Európa-bajnokság összecsapásaiba, láthatta, hogy napjaink kézilabdázása (is) alapjaiban alakult át. Kőkemény gladiátorok harcát láthatja a kontinens, azt, hogy ma már a gyorsaság és a technikai tudás mellett – de jobb tán azt írni, hogy előtt – az erő dominál. Aki akár csak egy picit is lemarad ebben, annak bizony nem sok az esélye a jó szereplésre. Igaz ez a kiemelt, legfontosabb eseményekre és igaz egy adott ország bajnokságára is.

Mindent az erőért


Ennek jegyében feküdtek be a súlyok alá a lőrinci kézisek is. Szükségük is lesz a hibátlan kondícióra, hiszen a tabellán látható, hogy az átalakított (értsd, meggyengült) zöld-fekete együttesnek nem akármilyen tavaszt kell nyújtania ahhoz, hogy ne a második vonalban kelljen megkezdenie az ősszel induló új bajnokságot.

Egybecsengenek

A csapatkapitányt, a 23 éves Marczinkó Mátét és az egyik legfiatalabb játékost, a 18 éves Nagy Bencét kérdeztük a kondiedzés után. Eredetileg két nyilatkozatra voltunk kíváncsiak, mivel azonban az egyik válasz szinte lekopírozta a másikat, hadd legyen egy nyilatkozat a két kézilabdázóéból:
– Ha nem hinnénk abban, hogy kiharcoljuk a bent maradást, akkor most nem itt lennénk… Ahogy telnek a hetek, úgy érezzük egyre jobban, hogy egységesek és erősek vagyunk… Nemcsak csapattársak, de barátok is vagyunk, ami egy ilyen hosszú felkészülés során még tovább erősödik… Ugyanúgy örül majd a bajnokság végén a csapat a bent maradásnak, mint tavaly májusban az ötödik helyezésnek… Jobb volna már meccset játszani, mint a súlyokat emelgetni…
 

Ezért aztán mindenki – játékos is, vezető is – igyekszik mindent megtenni. Ehhez pedig hozzátartozik az is, hogy tökéletes erőállapotba kerüljenek a február elsejei folytatásra.
Ezt a bizonyos erőt pedig hol máshol lehet megszerezni, mint a konditeremben? Ha divatosak akarunk lenni, írhatjuk, a fitneszben…

Már nem az utolsók

– Naponta kettőt edzünk, ebből hetente kétszer jövünk ide, a Nemes utcai fitneszszalonba, mert a technikán és a taktikán túl erre van a legnagyobb szükség – támasztja alá az erőről írt gondolatokat Hutvágner István, a csapat vezetőedzője, akinek az őszi érkezésével sok minden megváltozott. Az is például, hogy az egymást érő vereségek után ma már győzelmek is szerepelnek a PLER neve mellett. Igaz, ez még mindig csak arra volt elég a „tragikus” hónapok után, hogy ne az utolsó helyen álljon a csapat, hanem az utolsó előttin…

Nem szeretik, de csinálják

A súlyzók csattanása jelzi, hogy kőkemény melóra jött a csapat a Nemes utcába. Has- és hát-, kar- és lábizomgyakorlatokról szólt minden ezen a délelőttön is, miközben „pihentetőül” belefért a fekvőtámasz, a felülés és a csipőizom-erősítés is.

Aki valaha is sportolt, tudja: senkinek sem kedvence a súlyzós edzés, a kondit javító gyakorlat. Látszott ez a lőrincieken is. Inkább edzenének, játszanának két kapura a Lőrinci Sportcsarnokban, mintsem a mázsákkal küszködjenek, de mivel tudják, hogy a céljaikhoz csak szenvedésen át vezet az út, csinálják becsülettel a gyakorlatokat. Függetlenül attól, hogy némi utálat azért látszott az arcokon, amikor egy-egy sorozat után végre ledobhatták a tárcsákat. Ledobták, de néhány perc múlva újra felvették – mert ez a titok nyitja.

„Kölyökcsapat”

Hutvágner mesternek nem is kellett nógatnia senkit, mindenki tudta, s végezte a dolgát saját érdekében.
– Nem tudom, milyen tavasz, milyen rájátszás elé nézünk, az azonban biztos: legyünk bárhol is a bajnokság végén, ez előtt a felkészülés előtt meghajlok, mert érzem, látom, minden srácban az munkál, hogy bent maradjunk, ami bravúr lenne, látva ezt a „kölyökcsapatot”.

Menetrend

Február 1.: Szeged (idegenben), február 8.: Tatabánya (otthon), február 22.: Mezőkövesd (o.), március 1.: Cegléd (i.), március 5.: Veszprém (i.), március 8.: Orosháza (o.).

Nincs mit vitatkozni ezen, hiszen az egyetlen harmincéves játékoson túl a csapat legtöbb tagja csak húsz körül jár, sőt nem egyet közülük még a középiskolából kell kikérni, hogy részt vehessen a délelőtti „kínzáson”.
Ha elfogadjuk azt az edzéselméleti tételt, miszerint az erő a leggyorsabban megszerezhető kondicionális képesség, s hozzávesszük, hogy „Hufi” kezében szakmailag jó kezekben van a csapat, akkor el is felejthetjük ezt a riogatást a másodosztállyal.