Szentendre után a kerületbe is megérkezik a baseball

Írta:  2014.06.25.
Új sportág foglal hont július 5-én a Thököly úti sporttelepen. Baseball-pályát avatnak.
Új sportág foglal hont július 5-én a Thököly úti sporttelepen. Baseball-pályát avatnak, s ezzel a nálunk is egyre népszerűbb játék is „nagykorúvá” válhat a kerületben. Piros Szabolcsot, a „Reds” Pirosak Baseball SE alelnökét és vezetőedzőjét kérdeztük.
- Kinek jutott az eszébe, hogy pontosan baseball-egyesület alakuljon meg a kerületben?
- Három éve fogalmazódott meg bennem, húsz évnyi baseballos múlt után, hogy megtanítsam ezt a sportágat a gyermekeimnek, az ismerőseimnek. Ekkor még csak néhány alkalommal csatlakoztunk egy-egy szentendrei, s óbudai csapathoz. Ahogy lenni szokott, a gyerekek dicsekedtek a barátaiknak, hogy milyen sportágat játszanak a szüleikkel. Erre aztán egyre több gyerek kezdett érdeklődni, így hétvégenként rögtönzött baseball-meccseket rendeztünk. A növekvő létszám miatt döntöttünk úgy feleségemmel, Nagy Krisztinával, hogy megpróbáljuk egyesület keretein belül folytatni. Mivel Pestszentimrén élünk, adott volt, hogy a kerületen belül keressünk edzéshelyszínt.

Pálya – önerőből

- Kérem, mutassa be röviden a kerület új sportágát…
- A baseball alapvetően grundjáték, mint a futball. Sokan amerikai sportként kezelik, holott a középkori Európa métajátéka volt az elődje. A Pál utcai fiúk is „kapós métát” játszottak… Egyszerre két csapat játszik egymás ellen, mindegyik 9 főből áll. Egy meccsben 9 játékos védekezik, a másik csapat 9 egymást követő ütője ellen. Az nyer, amelyik a végén a legtöbb, úgynevezett hazaérkezést tudhatja magáénak.

-Hogyan került a Thököly útra a baseball-pálya, s hol van pontosan?
-Több hónapnyi szabad terület keresése után találtunk egymásra a területet bérlő Kft.-vel. Így kezdtük el az idén márciusban a pálya megépítését, teljesen önerőből. A pályánk a SZAC műfüves pályája mellett található a Thököly út 4. szám alatt.

Nemzetközi versenyek

- Július első hétvégéje a sportág jegyében telik majd el. Mi lesz a program, kik lesznek a résztvevő csapatok, s kik az esemény vendégei?
- 5-én lesz a pályaavatás, amelyen a gyerekeké lesz a főszerep, mivel ő értük alakult az egyesület. A megnyitó után négycsapatos nemzetközi tornát rendezünk, amelyre a mi két csapatunk mellett a magyar U12es baseball-válogatott és a horvátországi Varazdin major-csapata kapott meghívást. A mérkőzések után a csapatok által kiválasztott játékosoknak egy úgynevezett "homerun-derby"-vel zárjuk a napot. Másnap, 6-án a Duna-kupa kerül megrendezésre amelyen az osztrák, a szlovák és a magyar felnőtt válogatott mérkőzik meg egymással. Ezt követően, délben kerül sor a hivatalos pályaavatásra, amelyen a meghívott országok prominens baseball-személyiségei képviseltetik magukat.

Hírverés kell

- A véleménye szerint lehet-e tömegesíteni a sportágat hazánkban?
- Kortól és nemtől függetlenül bárki játszhatja ezt. Példa erre mi egyesületünk, ahol a gyerekek mellett az idén egy szülőkből, barátokból álló NB III-as csapat is elindult a magyar bajnokságban. Emiatt gondolom, hogy amennyiben ez a sportág, ha egy picivel nagyobb hírverést kapna, ugyanolyan népszerű lehetne, mint bármelyik másik.