Sportízelítő - teljes menüsorral

Írta:  2014.08.28.
Mint évek óta mindig, az idén is egy teljes napig a sport lesz az egyeduralkodó az egyébként is „sporttal beoltott” Bókay-kertben.
Mint évek óta mindig, az idén is egy teljes napig a sport lesz az egyeduralkodó az egyébként is „sporttal beoltott” Bókay-kertben. Immár negyedik alkalommal rendezi meg az önkormányzat szeptember 13-án a Sportízelítőt, a kerületi sportágválasztót, amelyen mindenki megtalálhatja és megkaphatja a magáét.

Aki már korábban is járt az ízelítőn a Bókay-kertben, annak biztosan feltűnik, hogy évről évre egyre többen töltik a napjukat ezen a valóban könnyed, szórakoztató és hasznos eseményen. Kétség sem fér ahhoz, hogy villámkarriert futott be a kezdeményezés. Az első alkalommal is sokan voltak, kíváncsian az újra, az ismeretlenre. Tavaly pedig már kívülről tudta az ezernél is több látogató, hogy mire számíthat, hogy sportágak tömege mutatkozik be.

Sportágak kavalkádja

– Nem hajszoljuk a csúcsokat, minek, de arra azért büszkék vagyunk, hogy minden szeptemberben nagyobb az érdeklődés, egyre többen jönnek a Bókayba, s egyre több kerületi egyesület dönt úgy, hogy megmutatja magát a nagyközönségnek. Joggal, hiszen ezrek előtt adhatnak számot arról, hogy mivel foglalkoznak – mondta Baumann Gizella, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának szaktanácsadója.

Minden, ami sport

Az idén szeptember 13-án, szombaton 10 és 18 óra között rendezik meg a Bókay-kertben a Sportízelítőt, hivatalos nevén: IV. Sportízelítő 18 – Minden, ami sport. A önkormányzat által szervezett rendezvény fővédnöke Lévai István Zoltán alpolgármester.

Sokan állítják, és nem ok nélkül, hogy a kerület az egyik legsportosabb a 23 között. Nos, ezt a megállapítást lehet még erősebbé, még helytállóbbá tenni szeptember 13-án.
– Készülünk, mindent megteszünk, hogy ez az ízelítő is finom legyen, hogy – a hasonlatnál maradva – mindenki jó szájízzel menjen haza. Az előzetes jelzések szerint legalább harminc egyesület és körülbelül ugyanennyi sportág lesz ott a kertben. Az érdeklődők szakavatott, a sportban profi emberektől kaphatnak tanácsokat, ha valaki, mondjuk, a 2024-es olimpián szeretne felvonulni a magyar csapat tagjaként… Tudom, valószínűtlennek tűnik ez első hallásra, de valamennyi kiválóságunk elkezdte valamikor, valahol, mielőtt szép sportkarriert futott be. Követhető a példa.

Ott lesz Marosi is

Ha már sportkarriert emlegetett Baumann Gizella, az egykori válogatott atléta, nézzük, kik járnak elöl jó példával a szeptember 13-i Sportízelítőn.

Tán nem is kellene leírni, hogy ott lesz a kertben, a beszélgetésekre felállított sátorban a londoni olimpia öttusaversenyének bronzérmese, Marosi Ádám, a kerület arca is, akinek számára a lehető legjobbkor lesz ez a sportos nap.

– Bizony, hiszen éppen csak hazaérkezem a világbajnokságról, máris elmesélhetem az élményeimet azoknak a fiataloknak, akik e felé a sportág felé kacsingatnak. Magáról az ízelítőről csak annyit, hogy szerintem nincs ember a kerületben, aki legalább egy-két órára ne volna kíváncsi arra, hogy miről szól ez a nap a Bókayban. Aki meg nem, az magára vessen…

Dedikált vb-lasztik

Legyünk őszinték, a magyar focival nem jutottunk sokra az elmúlt csaknem három évtizedben (Magyarország 1986-ban jutott be utoljára vb-döntőbe, Mexikóban), de látni kell azt is, hogy ahol pattog a futball-labda, ott megjelennek a srácok. Tudják ezt a rendezők is, mert nosztalgiáznak kicsit, a közelmúlt csúcseseménye kapcsán visszaköszön Brazília.

Válogass!

Az alábbi sportágak kínálják magukat az érdeklődőknek: aerobik, airsoft, asztalitenisz, atlétika, baseball, íjászat, kerékpár, kézilabda, korfball, kosárlabda, kutyás sportok, küzdősport és harcművészet (aikido, birkózás, szumó, karate, ITF Taekwon-do, dzsúdó, Wing tsun kung-fu), labdarúgás, nordic-walking, rekreációs sportok (jóga, kangoo, pilates, zumba), öttusa, ritmikus gimnasztika, röplabda, sí, szinkronúszás, táncsport, tenisz, természetjárás, tollaslabda, triatlon, úszás, vízilabda, vívás, lábtenisz, hip-hop tánc, dance-aerobik.

Bizonyára sokan emlékeznek a szakkommentátorokra, például Kiss Lászlóra és Pisont Istvánra, akik egy-egy focilabdát írtak alá akkor. A Sportízelítő jó alkalom lesz arra, hogy az általuk aláírt két lasztit, valamint a Dömötör István képviselő által felajánlott, a Bp. Honvéd labdarúgói által aláírt mezt árverésre bocsássák a Vajk-sziget Társadalmi Alapítvány javára.

Olimpiai kiállítás

A nagyszínpad évről évre fontos szerepet tölt be a rendezvény napján. Így lesz ez az idén is.
– Egész nap változatos programokkal mutatkoznak be a sportolók.

Csináltass egy képet!

A Sportízelítőn első alkalommal tart alakreformedzést és életmód-előadást Rubint Réka és Schobert Norbert. A program 11 órakor kezdődik a nagyszínpadon. Utána lehetőség lesz dedikálásra és közös fotózásra.

Az előző évek nagy sikerű fellépői újra eljönnek, de új egyesületek, új sportágak képviselői is tartanak bemutatót. Ha netán lógna az eső lába, akkor sincs gond, irány a sátor, ahol a korábban már megismert nagy sikerű olimpiai kiállítás is helyet kap. Az érdeklődők ott találkozhatnak majd a kerület élsportolóival is. S ha jól kibeszélgették magukat, a saját egészségük felé is fordulhatnak. Az egészségi állapotukról a szűréseken kaphatnak képet, az egészséges életvitelhez pedig szakképzett életmód-tanácsadók adnak útmutatót.