Jumbók helyett sportos lábak a repülőtér kifutóján

Írta:  2014.09.09.
Száznál több külföldi légitársaság szakemberei és több száz hazai futó vett részt szeptember 6-án a Budapest Airport által másodszor megrendezett, Runway Run meghívásos jótékonysági futóversenyen.
Száznál több külföldi légitársaság szakemberei és több száz hazai futó vett részt szeptember 6-án a Budapest Airport által másodszor megrendezett, Runway Run meghívásos jótékonysági futóversenyen. Az összesen ezernél több versenyző a repülőtér 3 kilométer hosszú 1. futópályáján mérte össze a tudását, hogy a nevezési díjakból és az adományokból jótékonysági célt támogasson.
Nem kellett sok idő (és verseny) ahhoz, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér is beírja a nevét azon helyszínek közé, amelyeket bizonyára bevés a naptárába az a lelkes amatőr futó, aki tavasztól őszig szinte lesi a helyszíneket, hogy hol győzheti le a kilométereket.

Tavaly még alig 250-en, az idén már mintegy ezren álltak rajthoz szeptember 6-án, szombaton a repülőtér betonján, hogy 6 és 12 kilométeres távon mérjék össze a tudásukat. Azon a betonon, amely a repülőgépek kerekeinek jellegzetes ráégett gumilenyomatait őrzi. A viadalt a Budapest Airport és a Nike közösen szervezte a Wizz Air légitársaság és a brit anna.aero légiközlekedési portál támogatásával. A nevezők 12 vagy 2 x 6 kilométer teljesítése közül választhattak. A versenyen részt vett a Nike Futóklub 200 olyan futója is, aki teljesítette a nevezéshez szükséges feltételeket.

Kevés gép, sok-sok láb

– A Runway Run egész Európában egyedülálló futóesemény, hiszen nincs még egy olyan verseny, ahol működő repülőtér amúgy aktív futópályája válik versenyhelyszínné – mondta Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója.

Semihez sem hasonlítható

Ott volt a betonon Rubint Réka aerobicversenyző is, aki elragadtatással beszélt a Runway Runról.
– Semmihez sem hasonlítható érzés ott futni, ahonnan felemelkednek a hatalmas gépek. Eszembe jutott, hogy hányszor emelkedett már magasba velem a repülő onnan, ahol most a távot teljesítem. Ha itthon leszek, ha ráérek, egészen biztosan itt leszek jövőre is.

Az egykori kolléga elárulta azt is, hogy az időpont megválasztása nem volt véletlen, mert a Budapest Airport szombat délelőtti forgalma a legcsekélyebb. Ilyenkor a repülőtér másik futópályája is teljesíteni tudja a fel- és leszállásokat. A verseny megrendezéséhez természetesen szükség volt valamennyi repülőtéri hatóság támogatására és engedélyére.

Kiváló szervezés

A Runway Run már az indulók számából kiindulva is nagy sikert aratott. Ez a varázslatos helyszín nem véletlenül ragadta magával még azokat is, akik futottak már extrém helyeken és extrém körülmények között.

A kiválóan előkészített verseny szervezői nem tévedhetnek nagyot, amikor abban bíznak, hogy jövőre újabb indulói csúcsot döntenek meg a reptéri futópályán, ahol ezen a szombati napon nem a Jumbo Jetek, hanem a fürge lábak játszották a főszerepet.