Készítsünk komposztot!

Írta:  2011.11.07.
Városban is kár volna a zöldhulladékot kidobni, hiszen az is a termőföld megújulását szolgálja.

Mizsei László a veszélyekre is figyelmeztetett
A konyhából kikerülő zöldség- és gyümölcsmaradványokat, valamint a kertben képződő maradványokat (falevél, levágott fű, elszáradt virág) gyűjtőnevén zöldjavaknak nevezzük. Ezekből a talajban lakó milliárdnyi apróbb-nagyobb élőlény szorgos munkával állítja elő a humuszt, más szóval komposztot.
– A zöldség-gyümölcs maradványok, a káposzta- és salátalevél, a krumpli-, gyümölcs- és uborkahéj, a kávé- és a teazacc, a tojáshéj, a hervadt virág, a szobanövények elszáradt részei, a fahamu (kis mennyiségben), a növényevő kisállatok ürüléke az alommal együtt, a faforgács, a toll, a szőr, a natúr, festetlen papír (például a tojástartó), a festetlen gyapjú, pamut vagy lenvászon mind-mind komposztálható – sorolt példákat Mizsei László, a SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület tagja, aki az LMP kerületi központjában tartott előadást a témában.
– Amikor a füvet a kukába gyömöszöljük, az őszi falevelet elégetjük, nem teszünk mást, mint megsemmisítjük a rendkívül hasznos szerves tápanyagokat. Bölcsebben cselekszünk, ha ezeket a zöldjavakat hagyjuk elkomposztálódni.
Ha a füvet rendszeresen vágjuk, akkor nem kell összegyűjteni, érdemes a „tetthelyen” hagyni, mert hamarosan elszárad, lehullik a zöldellő fűszálak közé, s máris megindul a komposztálódási folyamat. Ugyanígy fölösleges az őszi faleveleket eltávolítani a fák és bokrok tövéből. A fűre hullott falevelek is tavaszra nagyrészt elbomlanak, és nemsokára friss tápanyagot biztosítanak a növények számára.
Az örökzöldek bizonyos fajtáinak friss lombjában a lebontó baktériumokat károsító anyagok vannak, az ilyen lombot ezért szárítva használjuk fel.

Komposzt kint is, bent is


Ez lehet munkánk eredménye
A friss diólevélben növekedésgátló anyagok találhatók, ezek azonban a komposztálódás során lebomlanak. Ezért – a közhiedelemmel ellentétben – a diófa lombját korlátozás nélkül felhasználhatjuk komposztáláshoz. Csupán hosszabb a várakozási idő: ugyanis amíg más zöldjavakból egy év, addig a diólevélből két év elteltével lehet komposztot készíteni.
A zöldjavak komposztálásához szükség van komposztáló tartályra. Ez az általában műanyagból készült, felfelé keskenyedő hasáb alakú, tetővel ellátott eszköz optimális körülményeket teremt a komposztálódási folyamathoz.
– Ha minél gyorsabban szeretnénk élvezni a természet munkájának gyümölcsét, a folyamatok meggyorsítása érdekében a komposztálóba kerülő alapanyagokat aprítsuk össze – tanácsolta az előadó. – Ha jó minőségű komposztot akarunk készíteni, érdemes néhányszor megkeverni a komposztban lévő anyagot. Ezzel a túlnedvesedésnek is elejét vehetjük. A kész komposztot át kell rostálni, a szennyezőanyagokat el kell távolítani, a nem komposztálódott növényi részeket pedig az új komposztalapanyagokhoz lehet keverni.
A komposzt mind a szoba- és balkonnövények, mind a kerti növények gondozására alkalmas, hiszen tápanyagra minden növénynek szüksége van. Az érett komposzt felhasználható önmagában is, de szükség szerint keverhetjük földdel vagy homokkal is.