Megváltozni szívből lehet

Írta:  2011.11.10.
Kereszténység és fenntarthatóság címmel tartott előadást az LMP Üllői úti Köz-Pontjában Szűcs Balázs református lelkész. Értékes és csak ritkán kifejtett gondolatokról beszélt a hallgatóságának.

Szűcs Balázs
Szűcs Balázs tapasztalata szerint a XXI. század elején egyre több embernek lesz világossá, hogy a civilizáció a mostani viszonyok és keretek között fenntarthatatlan. Napokon belül 7 milliárdan leszünk a földgolyón, miközben egyre kevesebb az édesvíz, a termőföld. Óriásiak a különbségek a Föld különböző tájain, de akár egy adott ország más-más területein élők között is.
A lelkész meggyőződése, hogy sürgősen változtatásra van szükség, amelynek elsősorban az emberi gondolkodásban és etikában kell megjelennie.
A kereszténység számára az ökotudatos zöld mozgalom adhat új reménységet, hogy mind szervezetileg, mind teológiájában meg tud újulni. Az üzenet tartalma ugyanaz, mert a fenntartható társadalom ugyanazokra az etikai értékekre (felelősség, megosztás, igazságosság, párbeszéd, erőszakmentesség, újrakezdés, szeretet, hagyományok) épül, mint amelyeket a kereszténység 2000 éve hirdet, de az üzenet formája más kell hogy legyen.
Az ökotudatos fenntarthatósági mozgalmaknak szükségük van a kereszténységre, mint iránytűre, mert az több ezer éves, kipróbált ősi tudást, gondolatokat, téziseket kínál. A civilizációnknak alapjaiban kell megújulnia, s ez csakis szívből, az etikánk, a világlátásunk megváltoztatásából indulhat ki. Ennek az alapkérdése: hogyan örülhetünk annak és hogyan becsülhetjük meg azt, amink van, ahelyett hogy folytonos szerzésre és birtoklásra törekszünk?
Az előttünk álló változásnak a társadalmi kultúránk legmélyebb rétegéig kell elérnie. Ez nem lesz egyszerű, mert a tudomány és a technika segítségével szinte bármilyen célba el tudunk jutni. De hogy milyen célba? Erre a tudomány és a technika nem tud megfelelni…

Túllépni az ösztönökön

A kereszténység egyik legnagyobb kérdése a jövő társadalmával kapcsolatban az, hogy túl tudunk-e lépni az ösztöneinken, meg tudjuk-e haladni azokat? Tudunk-e úgy élni, hogy a szerzés, a birtoklás háborúi helyett inkább megkérdezzük önmagunkat: miért fontos ez nekem? Mivel visz előrébb? Szét tudjuk-e választani a gazdagság fogalmát a „pénze van, tehát gazdag” nézettől?
A történelmet mindig a győztesek írják. De ki marad, aki megírja az igazságot? A vesztesek, a lemaradottak, a leszakadtak igazságát?
Ez a Biblia tana és útja, s ez lehet a fenntartható társadalom útja is.