Behívják az utcáról az embereket

Írta:  2011.11.29.
Nappali melegedőt nyit a kerületben a Tiszta Forrás Alapítvány a kerület erdeiben meghúzódó hajléktalanok számára.

Márkus Gábor és csapata decembertől ide várja a rászorulókat
Egy őszi területbejáráson állapították meg a szakértők, hogy a kerületi erdős területeken önkényesen kialakított hajléktalanszállások alkalmatlanok a téli tartózkodásra. Akkor a Tiszta Forrás Alapítvány szociális munkásai, az önkormányzat, a mezőőrség és a rendőrség emberei közösen mérték fel a területet, és igyekeztek rávenni a kint élőket, hogy a hideg elől húzódjanak be az alapítvány éjjeli szállására.
− Nem jártunk nagy sikerrel, aminek az egyik oka az lehetett, hogy akkor még nem fordult igazán hidegre az időjárás. Most azonban már kemény tél van – mondta Csomó Tamás alpolgármester. – Az alapítvány munkatársai folyamatosan dolgoznak az emberek beköltöztetésén, az önkormányzat pedig tárgyalásokat folytat a terület gazdájával, a Pilisi Parkerdő Zrt-vel. Valószínű, hogy kapunk tőlük tűzifát. Ezzel a kint maradók átvészelhetik a hidegebb napokat, és remélhetőleg azt is elérjük ily módon, hogy ne lopják a fát.
A kerületben élő hajléktalanok eddigi menedéke a főváros tulajdonában lévő, de a Tiszta Forrás Alapítvány által üzemeltetett, 42 férőhelyes éjjeli szállás volt. Márkus Gábor, a kuratórium elnöke elmondta, hogy ezt most 60 fő befogadására alkalmas hellyé teszik. Nagy segítséget nyújthat még a hamarosan megnyíló nappali melegedő.
− A fővárosban élő hajléktalanok 50 százaléka vidéki, és erős a vándorlás a kerületek között. Sokan kötnek ki végül a városszéli erdős területeken, így a XVIII. kerület erdeiben is – magyarázta Márkus Gábor. – Az alapítvány tisztán uniós forrásból épít 100 fős nappali melegedőt, s a fenntartáshoz, a szociális munkások foglalkoztatásához az önkormányzat is hozzájárul. Próbáljuk az engedélyeket úgy beszerezni, hogy szükség esetén matracokkal, takarókkal itt is ki tudjunk alakítani néhány alvóhelyet.
Márkus Gábor hivatása szerint református lelkész. Úgy véli, a melegedő csak átmeneti segítséget nyújt, az igazi cél az, hogy kivezessék az embereket a hajléktalan létből. 

A beruházás kizárólag uniós pénzből valósul meg

− Az évek során kialakítottunk egy jól működő gyakorlatot, amely természetesen hitünknek megfelelően bibliai alapú. Amikor az elmúlt években a hajléktalanok kerültek szóba, leginkább csak a jogaikat emlegették, ezzel azonban nem lehet megoldani semmit. A mi véleményünk szerint a hajléktalan életforma egy beteg állapot, amiből ki kell gyógyulni. Mi erre mutatunk rá, és felkínáljuk a gyógyulás lehetőségét. Sokan vannak, akik akarják a változást: idén 20 ember szállt ki a segítségünkkel a hajléktalan lét ördögi köréből: ma dolgoznak, lakásuk van. Akkor végezzük jól a munkánkat, ha egyre több ilyen emberrel találkozunk – foglalta össze Márkus Gábor.
A nappali melegedő a tervek szerint decemberben nyílik az Üllői úton.