Kánai Gábor: Nincs ingyenes energia

Írta:  2012.02.09.
Fontos a megújuló energiaforrások kihasználása, de tudatosítani kell, hogy nincs ingyenes energia, mert a kitermeléshez szükséges technológia költségeivel és a gazdasági megtérüléssel is számolni kell.
Alapvetően a zöldenergia kihasználásának fontossága mellett érvelt Kánai Gábor meteorológus a Lehet Más a Politika február 7-i klubestjén tartott előadásában, azonban kiemelte, hogy a megújuló energiaforrások felhasználásának csak gazdaságilag is ésszerű megoldásokkal van értelme.
Jelenleg a megújuló energiák kihasználtsága a legkisebb. A földre eljutó napenergia jóval több, mint amire az emberiségnek szüksége van, és ez sokakat meggyőz arról, hogy az alternatív energiaforrásokat kell kihasználni.

Izlandon hogy van?


Meteorológus, de az energia is érdekli
– Valóban, energetikailag ennek van értelme, de meg kell vizsgálni, hogy technológiai és gazdasági tekintetben is megéri-e a termelés – mondta a kerületben működő ICI Interaktív Zrt. meteorológusa, hozzátéve: a szélerőműnek nagy a primer költsége, és nehezen is szabályozható, mivel nem biztos, hogy a szél éppen a felhasználás csúcsidejében fúj.
– A geotermikus energia felhasználása a földrajzi adottságoktól függ. Izlandon nagy részét képezi a termelésnek, de az előzetes költségei szintén nagyok. Azokban az országokban, ahol a természeti adottságok megengedik, ennek ellenére elterjedt.
Kánai Gábor szerint a napenergia felhasználására egyénileg, a háztartásokban van lehetőség, országosan a biomassza-ültetvényeknek és a hozzájuk kapcsolódó erőműveknek van ma leginkább létjogosultságuk.
– A mezőgazdasági hulladék és a biomassza-ültetvényeken termesztett növények égetése során kinyert energia kistérségi központi erőművekben, megfelelő logisztikával párosulva, jól termelhető. A biomassza-ültetvény nem tájidegen, és egy városba telepített erőmű sem zavarja a város képét. Ez egy kézenfekvő ősi energia, amely hőtermelésre hasznosítható.

Energia vagy termőföld?

Kánai Gábor kérdésre válaszolva kitért arra is, valós-e az a félelem, miszerint a biomassza-ültetvények elveszik a termőföldet más, elsősorban élelmiszer-ipari növények elől.
– Magyarországon vannak olyan – gabonafélék, valamint zöldség és gyümölcs termesztésére alkalmatlan – földterületek, amelyek a biomassza előállítására felhasználható növények, akác- és fűzfafélék, illetve lágyszárúak termesztésére alkalmasak. Fontos szempont, hogy az ilyen ültetvények felelnek meg leginkább a megújuló energiaforrás fogalmának, lévén hogy az alapanyag betakarítási ciklusa egy-két év.
A meteorológus szerint jelenleg a zöldenergia hazai felhasználásának egyik legfőbb baja az, hogy környezetvédelmi kérdésekben az egyéni érdekek kerülnek előtérbe.
– A másik probléma, hogy az ún. zöldkérdésekben sokszor úgy nyilatkoznak a médiában, hogy pontos számítások nélkül rámondják mindenre, hogy ez a jó, környezetbarát megoldás.

Az LMP Klubban korábban Jávor Benedek a megújuló energia és a munkahelyteremtés kapcsolatáról beszélt. Olvassa el erről szóló cikkünket!

 A klub legutóbbi vendége Scheiring Gábor volt. A vele készült interjúnkat itt olvashatja el.