Iskola - nem csak gyerekeknek

Írta:  2012.02.27.
A MEOE Pestlőrinci Kutyakiképző Iskola az ország egyik legrégibb kutyakiképzője, még 1969-ben alapították. Itt szüntették be elsők között a szöges vagy az elektromos nyakörvvel való idomítást. Jelenleg átlagosan 20-30 ember hozza ide a kutyáját a megfelelő ember-állat kapcsolat kialakítása érdekében.
Az iskolában a kutyaóvoda mellett különböző kutyás sportokat lehet tanulni, de van itt kiképzés őrző-védő szolgálatra is. Az iskola legfőbb célkitűzése mégis az ember és a kutya megfelelő szocializációja.
– Sok ebtartó nem törődik megfelelően a kutyájával, az ugyanis nem elegendő, ha naponta egyszer-kétszer elviszi sétálni. Az egyik leggyakoribb hibája az állattartóknak, hogy emberként kezelik a kedvencüket, holott ennek az ellenkezőjét kellene csinálni, a gazdának kellene lemenni kutyába. A kutya értelmi szintje maximum egy kétéves gyermek szintjének felel meg, hiába gondoljuk, hogy észérvekkel bármiről meg lehet győzni, nem így van. Az iskola feladata elsősorban a gazdák megtanítása arra, hogyan tanítsák ők otthon a kutyáikat, hogy megfelelő szociális kapcsolat jöhessen létre ember és állat között. Akkor van a kutya betanítva, ha maximálisan a gazdira figyel, nem megy utána a tüzelő szukának, vagy nem fut oda a csokit kínáló gyerekhez – osztotta meg velünk Juhász József aranykoszorús mesterképző, az iskola vezetője.
Jelenleg 6-8 oktató várja a kutyákat és gazdáikat, de az iskola ezen túlmenően is tesz a megfelelő kutyatartás népszerűsítéséért. Tavaly például a Havanna-lakótelepen „Állatnevelde” címmel féléves tanfolyamot tartottak gyerekeknek, amit idén is szeretnének megismételni. Gyakran látogatnak el iskolákba, óvodákba, napközis táborokba is, hogy megszerettessék a gyerekekkel az állatokat, és hogy rajtuk keresztül hassanak a felnőttekre a megfelelő tartást illetően. A munkába az önkormányzat is besegít.
– Az önkormányzattal közösen áprilisban ismét megrendezzük a Bókay-kertben az „Állati családi nap” néven ismert egész napos kutyás happeningünket, ahol sokféle kutyás sportág mutatkozik be: agility, dog dancing, flyball. Emellett kutyaiskolák bemutatóin, kiskutya-simogatón, fajtabemutatókon, állatorvosi tanácsadáson és még sok más kutyás programon vehetnek részt az idelátogatók – hívta fel rá a figyelmet Juhász József.