Megfelelünk az Uniónak

Írta:  2012.04.02.
A nehézségek ellenére képesnek tartja a jelenlegi kormányzatot Balázs Péter exkülügyminiszter arra, hogy ígéreteihez híven helyrebillentse a költségvetést és megfeleljen az uniós elvárásoknak.
A Bajnai-kormány egykori külügyminisztere erről a NATIK – Nők a XVIII. kerületért Alapítvány március 27-i klubestjén tartott előadásában beszélt. A Közép-európai Egyetem (CEU) Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszékének tanára szerint fölösleges az a „szabadságharc”, amit a magyar kormány vív az unióval szemben.
– Erre azért nincs szükség, mert az Európai Unióban a legnagyobb hatalom a tagállamok kezében van – mutatott rá. – Nagyon jó, hogy bent vagyunk az EU-ban, de tudomásul kell vennünk, hogy ez nemcsak jogokkal, hanem kötelezettségekkel is jár.
Balázs Péter kitért a Magyarország ellen folyó európai uniós eljárásokra, ezek közül is leginkább az úgynevezett túlzott deficit eljárásra.
– Az euróövezethez való csatlakozás általunk is vállalt cél. Ennek érdekében a mindenkori kormányzatnak törekednie kell a maastrichti kritériumok teljesítésére, azaz a költségvetési hiány és az államadósság csökkentésére, valamint a kamatszint és az infláció alacsonyan tartására. Ha viszont tartósan hiányos a költségvetés, akkor többek között olyan szankciókat lehet alkalmazni az adott országgal szemben, hogy nem kap több „ajándék pénzt” – mondta az egykori külügyminiszter, de hozzátette, hogy szerinte a komoly figyelmeztetés ellenére nem lesz büntetés, mert úgy véli, a kormány képes arra, hogy rendbe hozza a költségvetést.
– Nagyon fontos politikai és gazdasági folyamatok zajlanak most Európában – összegzett Balázs Péter. – Egyik oldalon kissé borús az uniós égbolt. Kérdés, hogy mi lesz a mi ügyeinkkel, de azt is nagyon nehéz volna megmondani, hogy ki lesz a következő tagja az eurózónának, és mikor. Ugyancsak kérdés, hogy Horvátország 2013-as csatlakozása után melyik állam és mikor csatlakozhat az Európai Unióhoz. Ugyanakkor látni kell, hogy Európa a nehézségek ellenére előrehalad, még ha fontos döntések olykor nehezen születnek is meg.