A gazdának meg kell tanulnia "kutyául" beszélni

Írta:  2012.04.17.
Kicsi vagy nagy, foltos vagy bozontos, fajtatiszta vagy keverék – teljesen mindegy, mindenképpen helye van a gazdinak és kedvencének a kutyabarátok táborában. Erről szólt az április 14-i program, amelyet az önkormányzat és a MEOE Pestlőrinci Kutyakiképző Iskola szervezett a Bókay-kertben.
Az időjárás ugyan zord volt, de a kutyások megszokták, hogy ha esik, ha fúj, ki kell menniük a szabadba… Lévai István Zoltán alpolgármester megnyitóbeszédét követően színes program várta az eseményre látogatókat. A kutyakiképző iskola engedelmességi bemutatót tartott, amely nagy tetszést aratott a közönség körében. Sikerrel mutatkozott be többek között a frizbis, a canicross (kutyás futó), a bikejöring (kutyás kerékpározó) csapat, erősítve a sport és a kutyák kapcsolatát. Az érdeklődők megtekinthették a különböző kutyafajtákat, a mentőkutya-bemutatót, s tanúi lehettek annak, hogy a segítőkutya miként adja vissza a mozgássérülteknek a szabadabb mozgás és az önállóság örömét. A gyermekek és a felnőttek a kedvenceikkel bekapcsolódhattak az ügyességi versenyekbe, volt vetélkedő és játék, s nem maradhatott el a keverékkutyák szépségversenye sem.
– A rendezvény egyik célja az volt, hogy ízelítőt adjunk a kutyás sportokból, ugyanis sokan nem ismerik ezeket, pedig 30-féle ilyen sportág is létezik – mondta Juhász József, a MEOE Pestlőrinci Kutyakiképző Iskola vezetője, aranykoszorús mesterkiképző. – A program másik célja az volt, hogy az érdeklődők megismerjék az állattal való megfelelő bánásmódot.

A kutya nem ember!

– A legsúlyosabb hiba, amit a gazda elkövethet, hogy emberként kezeli a kutyát, pedig azt nem lehet észérvekkel meggyőzni – hangsúlyozta a kiképző. – Az embernek meg kell tanulnia „kutyául beszélni”, mert az eb sohasem fogja érteni a nyelvünket, annak ellenére, hogy jobban ismer minket, mint mi őt. Azonnal érzékeli a hangulatváltozásunkat, de ettől még minden helyzetben a kutyaviselkedési formákat követi, és nem az emberekre jellemzőket. 

– A kölyökkutyát, ha minden oltást megkapott, bátran ki lehet hozni a kutyaóvodába, mert ebben a korban könnyebben szocializálódik. A gazdi pedig a szakemberek segítségével elsajátíthatja, hogy miként kell az állattal bánni, megismerni annak viselkedését. Az iskolában nem idomítjuk, hanem tanítjuk az ebeket. Nem használunk szöges és elektromos rázó nyakörvet és hasonló eszközöket – mutatott rá Juhász József.

Rottweilerrel iskolába

Tóth Roland 13 éves volt, amikor először kilátogatott rottweilerével a kutyaiskolába.
– Egyre jobban megtetszett ez a sport, és örültem, hogy együtt lehetek a kutyámmal, mozoghatok vele, mert a mozgás mindkettőnknek jó – mesélte. – Nemcsak ő tanulhatott, hanem én is. A kezdeti lépésektől 6 év telt el, miközben egyre jobban elsajátítottam a kutyakiképzés fortélyait. Az iskolában már vezettem kutyaóvodás csoportot, és rendszeresen végzek őrző-védő feladatokat.  
A kölyökkutyát, ha minden oltást megkapott, bátran ki lehet hozni a kutyaóvodába, mert ebben a korban könnyebben szocializálódik. A gazdi pedig a szakemberek segítségével elsajátíthatja, hogy miként kell az állattal bánni, megismerni annak viselkedését. Az iskolában nem idomítjuk, hanem tanítjuk az ebeket. Nem használunk szöges és elektromos rázó nyakörvet és hasonló eszközöket – véli Juhász József. 

Maitz László önkormányzati képviselő elmondta, hogy két éve vesz részt a Futrinka Egyesület munkájában. Ez a civil szervezet három kiemelt fajta – a német dog, a magyar vizsla és a tacskó – mentését végzi, valamint az „esélytelenebb”, vagyis idős, beteg keverék kutyákon igyekszik segíteni.
– Feladatunk a fogyatékkal élők társadalmi beilleszkedésének elősegítése speciálisan képzett segítőkutyákkal – mondta Mányik Mihály, a NEO Segítőkutya Egyesület tagja, segítőkutya-kiképző, parasportoló. – A bemutatók hozzájárulnak a hallás-, látás- és mozgássérült emberek elfogadtatásához, esélyegyenlőségéhez.