Rendhagyó történelemórák és első Vasvári-klub

Írta:  2012.04.23.
A Vasvári Pál Polgári Egyesület a megalakulását követő első klubnapját tartotta meg április 20-án a pestszentimrei Nokedli étteremben.
Péntek László, Körösfő alpolgármestere, a Körösfői Rákóczi Kultúregylet elnöke, Vasvári Pál szellemiségének ápolója a kerületi Vasvári Pál Polgári Egyesületnek is az egyik alelnöke, ami nem véletlen, hiszen erős szálak kötik össze a két települést.
Péntek László néhány évvel ezelőtt azzal a nemes ötlettel állt elő, hogy Budapesten is legyen egy hely, amely méltó emléket állít az 1848–49-es hősnek. Az emlékmű közterületen való elhelyezése nehézségekbe ütközött, azonban Ughy Attila segítségével – aki akkoriban fővárosi és kerületi önkormányzati képviselő volt – a Pestszentimrei Református Egyházközséghez tartozó kertben sikerült helyet találni a kopjafának.
A kalotaszegiek azóta sem mondtak le arról az álmukról, hogy az ifjú forradalmár egész alakos bronzszobrot kapjon Budapest közterületén. Ez volt az egyik apropója annak, hogy a kerületünkben megalakult a Vasvári Pál Polgári Egyesület, amelynek azonban a legfőbb célja a Vasvári-kultusz ápolása.
Vasvári Pál Pesten járt egyetemre, ahol történelmet és természettudományt tanult. Itt lett történelemtanár, itt lett katonatiszt, és itt lett szabadságharcos. Erről beszélgettek a kerület négy általános iskolájában Péntek László által tartott rendhagyó történelemórákon is.
Péntek László hangsúlyozta: nagyon fontosnak tartja, hogy megtudjuk az igazságot erről a nagyszerű hazafiról, aki életét áldozta a nemzetért.
Ezért is fogadta örömmel, amikor felkérték, hogy vállalja el a Vasvári Pál Polgári Egyesület egyik alelnöki tisztségét. Miután megkapta a magyar állampolgárságot, ennek semmilyen technikai akadálya nem volt. A hivatalosan a közelmúltban bejegyzett egyesület 21 fővel alakult meg 2011 végén, és mára már 48 tagot számlál.
Az alelnök a klubnapon beszélt a civil szervezet terveiről, többek között a Vasvári életéről szóló országos vetélkedőről, a Vasvári emlékét őrző településekkel való együttműködésről.
Az egyesület első klubnapján Tóth Kálmán, a civil szervezet elnöke, Ughy Attila polgármester, országgyűlési képviselő és Péntek László köszöntötte a tagokat, majd kötetlen beszélgetésekkel folytatódott a program.