Ismét lesz rózsafüzér zarándoklat

Írta:  2012.05.07.
Május 12-én immár hatodik alkalommal rendezik meg az Élő rózsafüzér zarándoklatot Budapestért és a Budapest körül élőkért.
A 9 szakaszos programot május 12-én, szombaton tartják. Az utánozhatatlan hangulatú, egyre több embert megmozgató, egyre sikeresebb esemény gondolata a bécsi Andreas Schätzle atyától származik, aki először 2003-ban, az ottani városmisszióra készülve szervezte meg a Bécs körüli zarándoklatot, amely hagyományt teremtett az osztrák fővárosban és Ausztriában. A hatodik budapesti Élő rózsafüzér zarándoklat kilenc egyidejű gyalogos zarándoklatból áll, érintve a városszéli plébániákat, kegyhelyeket, természeti és a kulturális értékeket. Egy-egy szakasz hozzávetőleg 20 kilométeres.

Főpapi szentmisék – egy időben

Az öt végponton a szomszédos szakaszok zarándokai találkoznak egymással, s ezeken a helyeken este hálaadó szentmisét tartanak. Az útvonal az alábbiak szerint érinti a kegyhelyeket, plébániatemplomokat:
1. szakasz: Máriabesnyő–Kerepes, illetve Fót, indulás 8 órakor
2. szakasz: Csillaghegy–Fót, 7.30
3. szakasz: Csillaghegy–Máriaremete, 7.30
4. szakasz: Farkasrét–Máriaremete, 7.30
5. szakasz: Farkasrét–Nagytétény, 7.30
6. szakasz: Soroksár–Nagytétény, 7.30
7. szakasz: Soroksár–Pestszentlőrinc, Havanna-ltp., 7.30
8. szakasz: Rákoskeresztúr–Pestszentlőrinc, Havanna-ltp., 9.00
9. szakasz: Rákoskeresztúr–Kerepes, 9.00.
Boldvai József, a zarándoklat szervezőbizottságának tagja és kommunikációs felelőse elmondta, hogy az egy időben, 19 órakor kezdődő szentmiséket főpapok celebrálják. 
– Máriaremetén Székely János püspök, Fóton Varga Lajos püspök, Nagytétényben Erdő Péter bíboros, a Havanna-lakótelepen Süllei László érseki általános helynök, Kerepesen pedig Katona István püspök mutat be szentmisét a minden bizonnyal sok-sok zarándoknak – mondta Boldvai József, akitől azt is megtudtuk, hogy Magyarországon is minden évben nagyobb népszerűségnek örvend az esemény, s nem csak a hívő emberek körében. Sokan családi programként fogják fel azt. 


Megszerették, várják

– 2011 a Család éve volt a katolikus egyházban, az ideit a Hit évének nevezzük – folytatta a szervező. – Ez a zarándoklat erősítheti az emberek hitét, összetartozását, arról nem is beszélve, hogy ha az időjárás is kedvező lesz, a gyaloglással az egészségünkért is tehetünk. A zarándokok száma tavaly megközelítette az ötezret, s az idén tovább nőhet ez a szám.
Boldvai József elmondta, hogy nem csupán a fővárosban, de az ország több pontján vidéken is lesz zarándoklat. Igaz, másutt kisebb létszámmal, de jelzik az emberek, hogy megszerették, és várják ezt a kezdeményezést.