Határon túli díszpolgári elismerés

Írta:  2012.07.26.
A Hargita megyei Gyergyóremete nagyközség díszpolgári címet adományozott Mogyorósiné dr. Pécsi Ildikónak, a Nők a XVIII. kerületért Alapítvány (NATIK) elnökének.
Az alapítvány hosszú ideje jó kapcsolatokat ápol az erdélyi településsel. Az idén a tizedik alkalommal vett részt a civil szervezet a Gyergyóremetei Falunapokon. A község polgármestere Laczkó-Albert Elemér itt nyújtotta át a díszpolgári oklevelet a NATIK elnökének, akit váratlanul ért a megtiszteltetés.
– Erdélyben járva olvastam egy újságcikket a Gyergyóremetén lévő, hozzánk hasonló civil szervezetről – emlékezett vissza a kezdetekre Mogyorósiné dr. Pécsi Ildikó. – Először levélben vettük fel a kapcsolatot, majd személyes találkozó következett, az erdélyiek meghívták a Nők a XVIII. kerületért Alapítvány tagjait a Gyergyóremetei Falunapokra. Kellemes tapasztalatokkal érkeztünk haza. A falunapok alkalmával a gyergyóremetei polgármester egy tizenegy gyermekes családot köszöntött, és az édesanyának díszpolgári elismerést adott át. Ez volt az a pillanat, amikor a szívünkbe zártuk a települést.
A Nők órája civil szervezet vezetője ottani háziorvos, dr. Gyulai Anna fogja össze a helyi asszonyokat és felvilágosító, ismeretterjesztő előadásokat tart. A kapcsolat további elmélyítése érdekében a NATIK meghívta az erdélyi szervezet tagjait a kerületi a szeptember elejei pörköltfőző versenyre, a Bókay-kertbe. Azóta a két civil szervezet tagjai rendszeresen találkoznak az erdélyi falunapokon, valamint egy-egy kerületi rendezvényen. A NATIK már nemcsak az erdélyi civil szervezettel ápol jó kapcsolatot, hanem az önkormányzattal is.
– Ildikó vezeti a Gyergyóremetére látogató csoportokat, akik mindig aktívan részt vesznek a falunapokon, immár tizedik alkalommal, főznek, gyerekfoglalkozásokat, kiállításokat és előadásokat tartanak – mondta a XIII. Gyergyóremetei Falunapok keretében tartott dísztanácsülésen méltató beszédében dr. Gyulai Anna. – A NATIK tagjai érdeklődéssel követik a gyergyóremetei eseményeket, név szerint ismernek nagyon sok remetei embert, drukkolnak nekünk és örvendenek a sikereinknek. Barátsága, ismeretsége megtiszteltetés számunkra. Kifogyhatatlan energiájával minden, a közért tenni akaró embernek példaképe lehet, ezért javasoltuk 2012-ben a díszpolgári címre.

A NATIK-csapat Gyergyóremetén