Nomád sátorozás, kalandtúra és elmélyülés

Írta:  2012.09.04.
A kerületünkben működő egyházak színes, változatos programokkal várták a különböző korosztályokat a nyáron.
A Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskola a megalapítása óta minden évben szervez a tanulói számára nyári tábort. Az idén sem volt ez másként. Július első hetében a Győr közelében fekvő Vének községben tölthettek el a diákok és a kísérőik hat szép napot. Immár 2. alkalommal látogattak el ebbe a barátságos, csendes kis faluba, amely nagyszerű helyszíne a programjaiknak.

Jóleső fáradtsággal

A táborban Jónás próféta történetét dolgozták fel – tudtuk meg Czellahó László igazgatóhelyettestől –, közvetítve a gyermekek felé a bibliai üzenetet. Ám nem csak a lelki építkezést tartották fontosnak, ezért mindennap más és más kézműves foglalkozáson vettek részt a táborozók. Gyöngyfűzés és szövés, batikolás, origamihajtogatás, nemezelés is szerepelt a programban.
Nagy öröm volt látni és megcsodálni az elkészült igényes munkákat, amelyeket a gyermekek természetesen haza is vihettek. A jó időnek köszönhetően több alkalommal is fürödtek a tábor saját medencéjében, amely egy különlegesen kialakított mesterséges tó. Ezen túl zsinórlabda-, foci- és tollaslabda-bajnokságot is rendeztek számukra a kísérők. Az ötven gyermek és a négy pedagógus élményekkel gazdagodva és kellemesen elfáradva tért haza.
Hadd álljon itt a táborozató pedagógusok névsora: Lehó Györgyi, Szabóné Botka Irén, Czellahóné Viola Ágnes és Czellahó László.

A másfél évestől a hetvenesig

Ezen a nyáron is sok szép programban vehettek részt a szemeretelepi római katolikus plébánia közösségei.

– A nyarat a napközis táborral kezdtük. Sok játék, kirándulás a Börzsönybe, a Nemzeti Galéria múzeumpedagógiai programja, fürdés a Velencei-tóban, mind-mind tartalmas és vidám időtöltésnek bizonyult – mesélt a programokról Czap Zsolt plébános. – A középiskolás fiataloknak mély, a lelket is gazdagító esemény volt az egyházmegyei ifjúsági tábor. A fő témát az értékek képezték. Jézus a magvető, aki a szívünkbe – az életünkbe – rejti a tanítását. Értékek sokasága tud kivirágozni, kibontakozni az életünkben, ha jó lélekkel figyelünk Jézusra.
A családi tábor a maga sokszínűségével volt izgalmas, hiszen a csaknem 80-an vettek részt.
– Közülük a legfiatalabb másfél éves, a legidősebb 70 körüli volt. Izgalmas előadás a baglyokról (meg is lehetett simogatni…) nagy pingpongozások, kirándulás az Őrségbe és a Balatonhoz, tábortüzek, zsolozsmázás a felkelő nap fényében a korán kelőknek, finom ennivalók, agyagozás és íjászkodás. Ez mind-mind része volt a tábori életnek.
Az általános iskolás tábort csodaszép helyszínen, a Bükk-fennsíkon rendezték meg.
– A tábor nomád jellegét megadta, hogy a házunkban nem volt sem villany, sem víz, sem fürdő, sem vécé. Remek tábori hangulatban, olimpiai versenyeket rendezve, kirándulással, az éjszakai erdőben keményre sikerült bátorságpróbával (kitört közben a vihar…), erdei szentmisékkel, lelki programokkal, főzéssel, tábortüzekkel, focival töltöttük az időt. Az utolsó nyári táborunk az ifjúsági korosztálynak szólt. A Balaton-kerülő bringatúránkon volt fizikai terhelés, kultúra, fürdés, játékok, beszélgetések, alvás egy szőlőbirtok szélén hullócsillagok alatt és automata héjával (másfél percenként vijjogott, hogy távol tartsa a szőlőszerető madarakat), sok vidámság, szerény borskóstoló a balatonfüredi bornapokon és vidám vonatozás hazafelé…

Szép napok a Kolpingban

A pestszentimrei baptisták nyári programjairól Háló Gyula lelkész beszélt. A gyülekezet tagjai a Dunakanyarban táboroztak sok-sok gyermekkel július 2-tól 8-ig. A Pilis hegységben lévő gyönyörű táborban Pál apostol élete kapcsán a „győzelem titka” köré csoportosították a napi előadásokat és a beszélgetéseket.
– A gyerekek kipróbálhatták a csodálatos Bodor-majorban a kocsihajtást, az íjászatot és a kalandpark bátorságot próbáló eszközeit – mesélte Háló Gyula. – Siketnémák félórás zenés program keretében ismertették meg velük a jelnyelvet és sajátos világukat. A japán nagykövetség munkatársai bemutatták ősi kultúrájuk játékait, az írásukat, valamint a kendőhajtogatás titkát. A fiatalabbakat és az „álmatlanságban szenvedőket” éjszakai sportolási lehetőség is várta.
Augusztus 12-től 16-ig a gyülekezet ifjúsága Pécsett táborozott a Kolping Vendégházban. A fiatalok Pál apostol filippiekhez írt levelének a tanulmányozásával kezdték a napokat. A vidám éneklés, a közös imádkozás és a sok jóízű beszélgetés összekovácsolta a csapatot. Emellett sorra látogatták a város nevezetességeit, és természetesen nem maradhatott el az izgalmas mecseki túrázás sem, sőt még az orfűi élménystrand is belefért a programba.
A Pestszentimrei Baptista Gyülekezet rendszeres és egyéb programjai megtalálhatók a www.pib.hu oldalon, s azokra jó szívvel várnak mindenkit a Baptista Imaház és Közösségi Otthonba (Nemes u. 28.).