Lakótelepi találkozó és emlékezés Somogyi Lászlóra

Írta:  2012.09.12.
Somogyi László plébánosra is emlékeztek az Állami lakótelepiek szokásos évi találkozóján.

Régi barátok, ismerősök, szomszédok örültek a viszontlátásnak szeptember 11-én a Kondor Béla Közösségi Házban, ahol ötödik alkalommal rendezték meg az Állami lakótelepiek baráti találkozóját. Az összejövetelt idén a 100 éve született Somogyi László plébános emlékének szentelték.
A Havanna lakótelep helyén terült el 1924 és 1976 között a régi Állami lakótelep, az egykori Magyar Lőszergyár Rt. telepe, amelynek első lakói a trianoni békeszerződés során elcsatolt magyar területekről menekültek voltak. A lakótelepet 1945-ben csatolták Pestszentlőrinchez.
Az 1976-ban lebontott telepen 1939-től volt hivatalban Somogyi László plébános, aki 1993-as haláláig valódi összetartó erőt jelentett az egykor itt élők, majd a régi épületek helyén létrehozott Havanna lakótelepre költözők számára.

- Ez az összejövetel Laci bácsiról szól, aki a szegények papja volt – mondta Torma Imre ipartörténész, a Hofherr-DUTRA Emléktársaság korelnöke. – Őt mindenki ismerte, szerette, ő mindenkivel csak jót tett.
A Dobóruszkán, 1912. július 1-jén született Somogyi Lászlót 1935-ben szentelték pappá Vácott. Lelkészként Albertirsán, Zagyvarékason, majd a pestszentlőrinci főplébánián teljesített szolgálatot. A tiszteletbeli kanonok és címzetes esperes 1990-ben lett a XVIII. kerület első díszpolgára.
Emlékét a lakótelepiek találkozóján a Szent László plébánián filmvetítéssel is felidézték. A portréfilmben egykori paptársai, hívek és tanítványok emlékeztek meg az itt élőket valódi közösséggé kovácsoló katolikus plébánosról.
A filmvetítés után zenei aláfestéssel - tangóharmonika muzsikával - kötetlen beszélgetéssel, a telep múltjának régi emlékekkel való felidézésével folytatódott és az esti órákig eltartott a baráti találkozó.