Rózsás nyugdíjas évek

Írta:  2012.09.28.
Nyugdíjas utazóklub: így emlegetik a Rózsa Nyugdíjasklub meglehetősen aktívan működő csapatát.
Gyakran hallani, hogy nem fordítunk kellő figyelmet az idősebb korosztályra, sem magánemberként, sem társadalmi szinten. Szerencsére a rossz példák mellett bőven akad jó is – ez utóbbira kiváló példa a kerületünkben működő Rózsa Nyugdíjas Klub, amely levéllel fordult lapunkhoz.

A „rózsások” igyekeznek aktívan élni a napjaikat, éppen ezért nyugdíjas utazóklubként is emlegetik őket. A heti rendszeres találkozókon különféle témájú előadásokat hallgatnak meg a klubtagok, a gyógyturizmus jegyében elsősorban fürdőket látogatnak, de múzeumokat is gyakran felkeresnek.
– Sok idős, egyedül élő ember véli úgy, hogy jó a XVIII. kerületben lakni és a Rózsa Nyugdíjas Klubhoz tartozni, mert van hova elmenni, ahol megoszthatjuk egymással az örömeinket, a gondjainkat. Régi barátságokat ápolhatunk, újakat köthetünk, és amennyire tudjuk, támogatjuk is egymást – mesélt az előnyökről Kovács Ferencné, a klub vezetője.
A rózsások idén is pályáztak az önkormányzat által a civil szervezetek saját programjainak támogatására kiírt projektre. Pályázatuk az egészségmegőrzést, a betegségmegelőzést és a kulturális tevékenység támogatását célozta meg. Mivel nyertek, a buszköltség sem okozhatott gondot, hogy nekivágjanak a nagy utazásnak, így a klub tagjai közül ötvenen idén nyáron a kiskunhalasi csipkemúzeumba és a kiskunmajsai Jonathermál gyógy- és élményfürdőbe látogathattak el.
– A múzeum csipkéit több mint száz éve varrják hatalmas sikerrel. Látogatásunkkor bemutatták nekünk a csipkevarrás alapjait, fortélyait. Mindannyiunkat elbűvölt a magyar iparművészet eme csodája, és remek délutánt tölthettünk együtt – osztotta meg velünk az élményeit a témában jártas Kovács Ferencné.
A csipkemúzeum csodáinak megtekintése után a pihentető és gyógyító kikapcsolódás következett a Jonathermál fürdőben. Az 1800 méter mélyről, 72 C fokos hőmérsékleten feltörő víz mindenkinek elnyerte a tetszését.

– A fürdő kellemes környezetben, fásított ligetben, sok-sok virággal díszített helyen található. Mindenki kedvére választhatott a 38, 36 és 30 fokos medencék közül. A gyógyvíz reumatikus, ízületi és nőgyógyászati betegségek gyógyítására, műtétek utáni rehabilitációra egyaránt alkalmas, de van ott sóskamra és szauna is. Mivel a klub egyik fő célja az egészségmegőrzés és a betegségek megelőzése, ez a program igazán kedvező volt számunkra, s a jótékony hatású fürdőzés után jókedvűen indultunk vissza Budapestre. Ezúton is szeretnénk megköszönni a polgármester úrnak és az önkormányzatnak a támogatást, és reméljük, hogy a következő években sem feledkeznek meg rólunk – mondta végezetül Kovács Ferencné.