Egy barátságos pincér a Zilából

Írta:  2012.10.30.
Versenyben voltak a barátságos budapesti pincérek, de a legbarátságosabbnak egy pestszentlőrinci fiatalember bizonyult.
Versenyben voltak a barátságos budapesti pincérek, de a legbarátságosabbnak egy pestszentlőrinci fiatalember bizonyult, aki megnyerő modorával és mosolyával magasan vitte a pálmát. A fődíjat és a vándorkupát Forintos Gábor nyerte el, akit másfél éve ismerhetnek a Zila Kávéház és Étterem vendégei.


A különös vetélkedőt a Pincér Akadémia hirdette meg még augusztusban, és egy hónapig figyelhették az ínyencek a fővárosi pincérek minden lépését, viselkedését, mielőtt voksoltak volna. Október elején aztán kiderült, „hivatalosan” nincs ebben a városban barátságosabb pincér, mint a 33 éves Forintos Gábor.
Milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy jó, egy barátságos felszolgáló? – kérdeztem tőle a gratuláció után.
Született pincér

Zila Krisztina, üzletvezető:
– Gábor született pincér! Megnyerő személyiség, akire még soha nem volt panasz. Nagyon örülünk, és gratulálunk a sikeréhez, ami egyben a ház sikere is. Nagyon büszkék vagyunk rá. Ami még fontos, hogy jó kolléga is! Köszönjük mindenkinek, aki Gáborra szavazott.
 

– Sok összetevője van: szakmai tudás, magabiztosság, jó kommunikációs készség – válaszolta –, de a legfontosabb, hogy szem előtt tartsuk, mindig a vendégnek van igaza. Még akkor is, amikor úgy tűnik, jogtalanul kritizál. Nos, ezt is tudni kell kezelni, ha lehet, mosollyal, kedvességgel.
Gábor Balatoni fiú, aki belenőtt a magyar és a külföldi vendégforgatagba. Keszthelyen kezdte a szakmát tizenöt éve, végzett pincér és szakács, de a vendégekkel való közvetlen foglalkozás állt hozzá közelebb. Mielőtt hivatásának választotta volna a felszolgálást, már diákként éttermekben dolgozott nyaranta.
– Jó iskola volt a nyári munka – folytatta. – Keszthelyen tíz évet húztam le pincérként, csak öt éve költöztem fel Budapestre, ahol nagyobb lehetőséget láttam. Itt ragadtam, és családot alapítottam, feleségemmel és két éves kislányommal a kerületben lakunk. A Zilában másfél éve dolgozom, nagyon jól érzem itt magam, mert nemcsak a kollégák, de a vendégek is megbecsülnek. Nekik köszönöm, hogy rám szavaztak.
Méghozzá nem kevesen, 1074-en, amivel toronymagasan megnyerte „A legbarátságosabb pincér” versenyt. És vajon mi változott azóta, hogy ennek a címnek a birtokosaként még jobban odafigyelnek rá a vendégek?

– Semmi – felelte mosolyogva. – Valóban többen jöttek, gratuláltak, de ugyanúgy szolgálok ki, mint korábban, hiszen én változatlanul ezt a nívós éttermet, kávéházat szolgálom. A mosolyt pedig nem lehet erőltetni, mert azt úgyis észrevenné a vendég.
Azt is elmondta a főváros legbarátságosabb pincére, hogy amióta elnyerte a címet, számos állásajánlatot kapott, de ő marad, mert jól érzi magát a kerületben és a munkahelyén is.