A szerelem hozta hazánkba

Írta:  2012.10.31.
A magyarok ismerjék meg minél jobban a bolgárokat. Ezt szeretné elérni a bolgár nemzetiségi önkormányzat elnöke.
Gecov Dancso, a XVIII. kerületi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnöke nem csak honfitársainak szervez sok programot, hanem legalább ennyire fontosnak tartja, hogy mi, magyarok, jobban megismerjük a bolgár nemzet kultúráját.

A varázslatos Bulgáriáról a legtöbb embernek a csodálatos, kristálytiszta tenger, a napsütés, a sokféle gasztronómiai csoda és a bolgár emberek vendégszeretete jut az eszébe.
Gecov Dancso a Fekete-tenger bulgáriai partszakaszán az idegenforgalomban dolgozott, amikor megismerkedett egy kedves magyar lánnyal, akibe azonnal beleszeretett. A következő évben már össze is házasodtak. A kérdés csupán az volt, hogy ki válasszon új hazát magának. Végül úgy döntöttek, hogy Dancso jön Magyarországra, a pestszentlőrinci Havanna-lakótelepre.

A tengerpartról a telepre

– Amikor az ember szerelmes, nincsenek határok, nincsenek távolságok… 1986-ban érkeztem Magyarországra, s nehéz volt a kezdet, mert nem ismertem a magyar nyelvet, és addig munkát sem vállalhattam, amíg nem szereztem meg a letelepedési engedélyt – mesélte a kerületi bolgár nemzetiségi önkormányzat elnöke. – A házasságkötésünk után egy évvel aztán kézhez kaptam a szükséges dokumentumokat, és mivel angolul, németül beszélek, hamarosan el tudtam helyezkedni az idegenforgalomban.
Három gyermekük született. Gecov Dancso nagyon fontosnak tartotta, hogy megtanulják a bolgár nyelvet, amire alkalom is nyílt a kerületben. A bolgár önkormányzat által szervezett nyelvtanfolyamra jártak,.
Az elnök elmondta, hogy korábban is rendszeresen részt vett a helyi bolgár nemzetiségi programokon, de az önkormányzattal a nyelvtanfolyam kapcsán került szorosabb kapcsolatba.

Testvérvárosi kapcsolat

Az előző ciklusban Gecov Dancso elnökhelyettesként vett részt a kerületi nemzetiségi önkormányzat munkájában. A több éve megszervezett programjaikat (karácsonyi ünnepség, nemzetiségi fesztivál) pályázatok segítségével valósítják meg, mint ahogy a Bolgár Hírek című havilapot is így adják ki.
– Kiemelt figyelmet szentelünk a hagyományok ápolásának, és fontosnak tartjuk az anyaországgal való kapcsolattartást. Ebben sokat segít a Neszebarral és Obzorral kialakított testvérvárosi kapcsolat, amely az elmúlt évek során egyre szorosabbá vált – mondta az elnök.

Együtt ünnepelnek

– Minden évben megemlékezünk a legnagyobb nemzeti ünnepeinkről, így március 3-án Bulgária török uralom alól való felszabadulásáról, május 24-én pedig a szláv írásbeliség és kultúra napjáról. Augusztusban a Neszebarral szervezett csereprogram keretében diákok táboroztatását vállalta kerületünk és a bolgár testvérváros önkormányzata. Szeptemberben részt vettünk a Havanna Lakótelepi Napokon és az 1956-os forradalom alkalmából tartott koszorúzáson.

Idén még két programja lesz a kerületi bolgár nemzetiségnek: december 15-én közmeghallgatást és karácsonyi ünnepséget szerveznek a Nemzetiségek Házában. (A nemzetiségi önkormányzatok székhelye a Csontváry iskola külön épületrészében található.)

Közös programok

– A horvát, a szerb és a szlovén kisebbségi önkormányzattal együtt minden évben nőnapi ünnepséget tartunk, és közös gasztronómiai napot is rendezünk – mondta az elnök. – A jövőben is szeretnénk támogatni a Bolgár Kétnyelvű Nemzetiségi Óvodát, illetve minden, a kerületi bolgár kultúrával kapcsolatos programot. Igyekszünk jobban kihasználni a Nemzetiségek Házát a programjaink számára, hogy még inkább összetartsuk a bolgár közösséget.
A közösség mintegy 20 bolgár származású családból és a kultúra iránt érdeklődő emberekből tevődik össze, akik úgymond törzstagjai a rendezvényeknek.

Ünnepelt a német nemzetiség

Szerbek a kerületben

Nemzetiségek helyi fesztiválja

A görögök köszönete

A horvátok közössége

Örmény kiállítás a Városháza Galériában


Bemutatkoztak a lengyelek

Együtt a déli szlávok