Elkerülhető a szájrák

Írta:  2012.11.08.
Az utóbbi években a rákos megbetegedések között a tüdőrák mellett a szájüregi rákok száma növekedett leginkább.
Az utóbbi években a rákos megbetegedések között a tüdőrák mellett a szájüregi rákok száma növekedett leginkább. Döbbenetes, de évente kétezren halnak meg ilyen betegségekben. Az elhunytak kétharmada férfi.

– Sajnos ez a kerületünkre is jellemző, tavaly 10 férfi és 7 nő halt meg, s 46 új beteget találtunk az utolsó évben, akik közül 35 férfi. Európában az első helyen állunk – mondta az elkeserítő adatokról dr. Mikecz Tibor, az onkológiai szakrendelés vezető főorvosa.
A betegség gyakoriságáról, kialakulásának okairól, elkerülhetőségének lehetőségéről keveset tud a lakosság.
– A szájüregi rák kialakulásában az öröklődés mellett a külső tényezők a legfontosabbak. A legfontosabb a dohányzás. A dohányfüst 4000 vegyületet tartalmaz, közülük 400 (!) rákkeltő. Tudni kell, hogy a passzív dohányosok nagyobb ártalomnak vannak kitéve, mint az aktívan dohányzók. A szájüregi rákok 92 százaléka közvetlenül a dohányzástól alakul ki, de a pipázás, a dohányrágás is ártalmas. Ugyancsak meghatározó a túlzott alkoholfogyasztás szerepe, mert az alkohol kiszárítja, irritálja a nyálkahártyát, oldja a rákkeltő anyagokat, és elősegíti azok sejtekbe, szövetekbe jutását. Ezen túlmenően csökken a máj méregtelenítő funkciója is. 
Segít a tükör

A szájüregi rák önvizsgálattal is felfedezhető. Tükör előtt állva észrevehetjük a nem gyógyuló fekélyt, sebet, amely vérezhet, bűzös szájszagot okozhat. Továbbá: körülírt vörös vagy fehér folt észlelése a nyelven, a szájnyálkahártyán vagy az ínyrészeken; nehézség rágáskor-nyeléskor; nehézség a nyelv vagy az állkapocs mozgatásakor; puha vagy kemény csomó; az ajkakon vörös, fehér vagy barna folt; állkapocsfájdalom, -zsibbadás; nyálmirigyduzzadás.
 

A tapasztalatok szerint, ha az alkohol és a dohányzás hatása összeadódik, a rák kialakulásának veszélye 80-szorosra nő!
– Növeli a rák veszélyét a zsíros, fűszeres, rost- és vitaminszegény táplálkozás, ezen belül főleg a füstölt élelmiszerek veszélyesek. A nagyszámú tartósítószer, íz- és adalékanyag ugyancsak fokozza a szájüregi rák kialakulásának kockázatát. Káros a forró ételek, italok fogyasztása is. A kockázatot olyan tényezők is növelik, mint a túlhajszolt, mozgásszegény, stresszes életmód vagy a drogfogyasztás.
A főorvos egy kevéssé ismert jelenségre is felhívta a figyelmet:
– A legújabb kutatások szerint a napjainkban divatos testékszereknek is rákkeltő hatásuk van, mert a mechanikai és a kémiai irritációs hatáson kívül mintegy csatornát nyitnak a fertőző anyagok bejutásához a test szöveteibe. A szájüregi rák a nyelven, az ajkakon, az orcák (pofák) belterületén, a szájfenéken és az ínyrészeken a leggyakoribb.

Az idejében felfedezett szájüregi rák 80 százalékban gyógyítható.
A legfontosabb a megelőzés, azaz a kockázati tényezők minimálisra csökkentése és a rendszeres száj- és fogápolás. A következő lépés az, hogy rendszeresen vegyünk részt az évente ajánlott szűrővizsgálaton. A szájüreg szűrését a fog- és szájbetegségek szakorvosai, onkológus szakorvosok, háziorvosok, üzemorvosok végzik. A vizsgálat fájdalmatlan.
– A gyógyítást minden esetben fogászati kezelésnek kell megelőznie. Fontos kiegészítő a diéta, esetleg új protézis készíttetése, a plasztikai beavatkozás, a beszédkészség helyreállítása, a rehabilitáció is.