Megáldották a templomot Pestszentimrén

Írta:  2012.11.15.
November második vasárnapján áldották meg a felújított pestszentimrei római katolikus plébániatemplomot.
 
Megújult a pestszentimrei katolikus templom. Megújult a tetőszerkezet, október utolsó napjaiban befejezték a templom oldalfalainak a külső festését is, majd az elektromos munkálatok következtek.
A Szent Imre-templom felújítására és megszépítésére két forrásból jutott pénzhez a plébánia. Nagyobb részben az elnyert EU-pályázat forrásaiból, kisebb részben saját erőből, a hívek önzetlen támogatásából.
A megújuló, megszépülő Szent Imre-templom telkét az 1926. április 26-án kelt szerződéssel vásárolta meg a katolikus egyház templomépítés céljára. A terület 2627 négyszögölnyi volt, s 220 millió koronába került. A templom tervezésére és építésére Bánszky Mihály műépítészt kérték fel, akinek a 160 ezer pengős költségvetését elfogadták.
Amint azt Trungel Iván akkori lelkész feljegyezte, 1927. június 1-jén volt az első kapavágás, az alapkövet pedig pünkösd vasárnapján helyezte el Baksay Károly püspöki helynök, és ezért ez lett a helyi búcsú napja. Amikor Trungel atyát elhelyezte a váci püspök, a helyére Paulovics Pál került, aki egy 60 ezer pengős kölcsönből felépítette a falakat, a tetőzetet és a torony falazatát, tehát a templomnak azokat a részeit is, amelyek most újulnak meg. Az első szentmisét 1928 karácsonyán tartották az új templomban.