Hagyományos hagyományőrzés

Írta:  2012.11.20.
Idén 3. alkalommal rendezte meg a Márton-napi Civil Mustrát a Kikelet Hagyományőrző Egyesület.

A Kikelet Hagyományőrző Egyesület 2009-ben alakult a népi kultúra megőrzésére. Ennek jegyében összefog a kerület más civil szervezeteivel és művészeti csoportjaival, s aktívan közreműködik a helyi rendezvényeken. Nem történt ez másként az idei Márton-napi mulatságon sem. A találkozó különlegessége az volt, hogy a résztvevők alkotóműhely keretében mutatkozhattak be, vagyis nem csupán kiállították a portékáikat, hanem az előállítási folyamatot is bemutatták. Az érdeklődők csatlakozhattak, és saját kezűleg is elkészíthettek néhány terméket. A részt vevő szervezetek jótékonysági célokra ajánlották fel az itt készült alkotásokat, illetve az értékesítésükből befolyó összeget.

A találkozót Vörös Árpád, a Tébláb Táncművészeti Iskola alapítója, a játékos program ötletadója vezette. Az eseményt Csomó Tamás alpolgármester nyitotta meg, a díszvendég pedig Gattyán Ágnes iparművész volt, aki rövid bemutatkozás után azonnal munkára hívta a publikumot. A cél egy liba elkészítése volt quilling-technikával, amely színes papírszalagokból különböző módon feltekert minták és képek megalkotását jelenti. A közönség több-kevesebb sikerrel követte a mozdulatokat és alkotott sajátosnál sajátosabb libákat, aminek során kakukktojásként egy királypingvin is született.

A Rózsa Művelődési Házban ez alkalommal nyílt meg Gattyán Ágnes Doromboló barátaim című, macskás képekből készült kiállítása, amelyet Vörös Árpád és Vörösné Éles Csilla rendhagyó néptánccal nyitott meg. A lelkes résztvevők pedig maguk is ecsetet ragadhattak, hiszen E. Kottek Péter festőművész egy különleges kép megalkotására invitálta a bátrabbakat. A kiállított vászonra bárki bármit felvihetett, míg végül kibontakozott a közös alkotás.

Miközben az érdeklődők kipróbálhatták a gyöngyfűzést és a fazekastechnikákat, Vörös Árpád a színpadon Dalotti Tiborral, a Botafogo Táncegyüttes vezetőjével beszélgetett. A Botafogo mai formájában 1989 óta működik a kerületünkben, fő profiljaként a latin táncokat népszerűsítve. Dalotti elmondta, hogy a tánc egy közös nyelv, csak különböző díszítésekkel.
Az eseményen a Borfolk együttes a mustrához illő bordalokat játszott a most megjelent lemezéről. Felléptek a Dohnányi Ernő Zeneiskola növendékei, akik énekeltek és citerán játszottak, továbbá a Tébláb iskola több csoportja is megmutatta a tánctudását. A nap végére pedig elkészült a foltvarrók patchwork-technikával összeállított takarója, amelyet hajléktalan gyerekek számára varrtak.