Örmény múzeumról álmodnak

Írta:  2012.11.22.
A hétvégéig még látható a Kondorban az Örményország kultúráját, történelmét bemutató kiállítás.
Nazarjan Hamlet, a kerületi örmény nemzetiségi önkormányzat elnöke nagyon sok örmény relikviát gyűjtött össze, amióta Magyarországon él. Ezekből a kincsekből korábban már több tematikus tárlatot is láthattunk, de ezúttal egy átfogó, gyűjteményes anyagot hozott el a Kondor Béla Közösségi Házba. A kiállításon többek között örmény népviseleteket ábrázoló festmények, történelmi örmény királyok arcképgyűjteménye, az örmény írásbeliség emlékére készült tűzzománc alkotások, i. előtti artasati színházi jelenetet ábrázoló képek, emléktárgyak, az örmények szimbólumát, a kőkereszteket idéző fafaragások, szőnyegek tekinthetők meg…

A kerületi örmény nemzetiségi önkormányzat elnöke elárulta, hogy régi álma, hogy ezeknek a kincseknek méltó bemutatóhelyet, egy kis múzeumi helyiséget találjon a kerületben, hogy minél többen ismerjék meg a távoli örmény kultúra értékeit.
Hamlet évtizedek óta ápolja az ősi hagyományokat, keresi az örmény gyökereket, és arra törekszik, hogy a magyarokkal is megismertesse, megszerettesse az örmény kultúrát. Közreműködésének köszönhetően a kerületünk immár több mint tíz éve ápol testvérvárosi kapcsolatokat a szülővárosával, Artasattal.
– A rendszerváltozás óta egyedülinek számít, hogy magyarországi önkormányzat működő testvérvárosi kapcsolatot tart fent Örményországgal – hangsúlyozta Nazarjan Hamlet. – Erre nagyon büszke vagyok. Az artasati ifjúsági központban ápolják a magyar kultúrát, és a városban található egy Petőfi Sándor múzeum is.
A kerületi örmény nemzetiségi önkormányzat elnökének köszönhető, hogy 1999-ben felavatták kerületünkben Kiss Ernőnek, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc örmény származású altábornagyának márványból készült emléktábláját. 

Hamlet érdekességként elmondta, hogy Lázár Vilmos aradi vértanú leszármazottja, Lázár Imola iparművész munkája az örmény királyok arcképgyűjteménye és az örmény ábécé betűit formázó tűzzománc képek. Ez utóbbiakat a művész 2004-ben, az örmény írásbeliség 1640. évfordulójára készítette el.
Az Uzsok téren található a második világháborúban elesett örmény katonák emlékhelye (Török Ibolya szobrászművész alkotása) és Jerevánban az örmény földön elhunyt magyar hadifoglyok emlékműve, ami nemcsak Magyarországon, hanem Európában is egyedülálló. 
A kiállítást a Kondor Béla Közösségi Ház rendezte, a kerületi örmény nemzetiségi önkormányzat támogatásával. Császár Bíró Lilla, a közösségi ház vezetője örmény népviseleti ruhában üdvözölte a vendégeket, majd verset mondott, Szarvas Attila az oktatási, közművelődési, sport és ifjúsági bizottság elnöke megnyitotta a kiállítást.
A tárlat november 25-ig minden nap 8-20 óráig tekinthető meg a Kondor Béla Közösségi Házban.