Már a karácsonyra készülnek

Írta:  2012.11.27.
Az eseménydús ősz után immár a karácsonyra készülnek közösen az Üde Színfolt Egyesület tagjai.

Kül- és belföldön egyaránt szívesen kalandoznak, és ennek a szenvedélyüknek hódoltak az idei őszi hétvégéken is.
− Az utakat újabban tudatosan jól ismert hazai borvidékekre, illetve azok környékére szervezzük – árulta el Somlai Zsuzsa, az egyesület elnöke. – A szezon első útja Etyekre vezetett, azon belül is a Korda Filmstúdióba, amely hollywoodi társaihoz hasonlóan arra csábítja a turistákat, hogy bepillantsanak a kulisszák mögé. Az egyesület tagjai is kipróbálhatták a zajszobát, vívhattak tengeri csatát, motorozhattak vetített háttér előtt, sőt kaptak egy kisebb ízelítőt a Borgiák című sorozat forgatásából is.
− A borkóstolós malacsültvacsora igen jól sikerült. Ott tudtuk meg például, hogy Hunyadi István városigazgató, az egyesület egyik alapító tagja, kitűnően énekel – tréfálkozott Somlai Zsuzsa.
Az átlagutazó talán nem is gondolná, mennyi látnivaló akad Tokajban. Aki ide érkezik, természetesen nem mehet tovább anélkül, hogy megkóstolná a vidék, sőt az egész ország egyik védjegyének számító helyi bort, a környék azonban sok egyéb érdekességet is kínál: Szerencsen a Rákóczi-várat és az egykori édességgyár területén a cukormúzeumot, Sárospatak fantasztikus könyvtárát, a várat, a Vörös-tornyot. 

− Rendszerint arra is gondot fordítunk, hogy egy kis mozgást is beiktassunk a programba. Ahogyan Etyeknél a Mezítlábas parkot kerestük fel, Sárospatak közelében a tengerszemhez másztunk fel – mondta az egyesület elnöke.
Az adventi időszakot itthon töltik együtt az egyesület tagjai, sőt szeretettel hívják a kerületi családokat is színes programjaikra. Izgalmasnak ígérkezik például a „kétfordulós” karácsonyi vásár, amelyet kétszer egy napon – december 1-jén és december 8-án – tartanak a Polgárok Házában.
− A program vásárral indul 13 órától. Könyv, kerámia, méz, tartósítószer-mentes lekvár, szörp, ételízesítő, kézi készítésű csokoládé, üvegékszerek, adventi virágkoszorú, bor kerül majd a standokra, majd lesz mesejáték-előadás, fellép a Kastélydombi Általános Iskola Szívkamara művészeti osztálya – beszélt a tervezett programról Somlai Zsuzsa.
A 17 órakor kezdődő est keretében Botlik József tart előadást Burgenland történelméről, s Ughy Attila beszél a gyermekkoráról, amelyet ennek a vidéknek a vonzáskörzetében töltött. Az ünnep jelentőségéről folytatott beszélgetés után pedig a gyertyagyújtás és a burgenlandi ételek kóstolása következik.
− Sok mindennel készülünk, de a legfontosabb talán mégis az, hogy mindannyian együtt készülünk az ünnepre – összegezte a terveket az egyesület elnöke.