Ádvent Burgenlandban

Írta:  2012.12.02.
Két programot kapott, aki a Polgárok Házába látogatott szombaton: egy ádventi vásárt és egy zenés fiktív kalandozást Burgenlandban.

Két éve indította el az Üde Színfolt Egyesület a Tartozunk – Összetartozunk című kulturális programsorozatot, amelynek célja, hogy az érdeklődők minél mélyebb ismereteket szerezzenek a határon túli magyar nyelvterületek történelméről, kultúrájáról és jelenéről. Az egyesület tagjai maguk is felkeresték Erdélyt, Kárpátalját, a Délvidéket, illetve költőket, zenészeket, kézműveseket, képzőművészeket hívtak meg ezekről a területekről, valamint a felvidéki Gömörből. Egyetlen magyarok lakta terület mart ki: a történelmi szempontból legszerencsésebb Burgenland. Ezt a tartozást pótolta a civil szervezet a december 1-jén megrendezett burgenlandi esttel. 

A program a szokott módon színes volt: Burgenlandról – vagy ahogyan korábban magyarul nevezték: Őrvidékről – szóló dokumentumfilmeket, koncertet, történészi bemutató és személyes visszaemlékezéseket kínált. Ez utóbbi Ughy Attila polgármesternek köszönhető, aki a családja révén kötődik Burgenlandhoz, és gyermekkora egy részét is e kultúra vonzásában töltötte.
− A Tartozunk – Összetartozunk sorozat ma véget érne, tapasztalatainkat összegezve mégis úgy érezzük, van még egy tartozásunk – jelentette be az esten bevezető szavaiban dr Lévai István Zoltán alpolgármester, az egyesület alapító tagja, a sorozat egyik szervezője. – A délvidéki területek ugyanis több mai ország területén fekszenek. Mi eddig csak a szerbiai területtel foglalkoztunk, de úgy döntöttünk, egy ugyanilyen tematikus est keretében megemlékezünk a Szlovéniában és Horvátországban élő magyarokról is.
A tematikus estet egyébként a szervezők az idei ádventi vásár első szombatjára időzítették. A hagyományoktól eltérően ugyanis ebben az évben nem egy, hanem kétnapos a Polgárok Háza ádventi vására, a következőt december 8-án 10 órától tartják. A standokon könyv, kerámia, méz, tartósítószer mentes lekvár, szörp, ételízesítő, kézi készítésű csokoládé, üvegékszerek, adventi virágkoszorú, bor sorakozik majd, a családokat mesejáték szórakoztatja. A sportrajongók élvezhetik leginkább a 16 órakor kezdődő beszélgetést, amely az ősszel megkezdett sporttörténeti talk-show sorozat folytatása, és amelyben dr Lévai István Zoltán vendége Kovács Ferenc, a magyar labdarúgó-válogatott egykori szövetségi kapitánya és Pisont István, a Honvéd korábbi büszkesége, sikeres válogatott játékos lesz.
A süteménysütő versenyen bárki részt vehet, aki úgy érzi, az ünnephez illő finomságot tud készíteni. A süteményeket 15 és 17 óra között hozhatják be a versenyzők a Polgárok Házában. Az értékelés a 18 órakor kezdődő zenés-verses kóstolón lesz, amelynek vendége Helyey László színművész lesz, és amelyen a versengő sütemények mellett bort, mézet, sajtot, kolbászt, szörpöt kóstolhatnak a résztvevők. A sütiket dr Lévai István Zoltán és két vendége zsűrizi, ezt követi a díjak átadása.

Joulupukki repülővel jött

Szent András eltröte a hegedűt

Az első gyertyaláng

Újra áll a kettős kereszt