Átadták az idei Pestszentimréért díjakat

Írta:  2012.12.07.
Hagyományaihoz híven év végi közgyűlésén adta át a Pestszentimréért díjakat a dr Széky Endre társaság.

A Pestszentimrei Közösségi Ház (PIK) átépítése miatt az eseménynek ezúttal a Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskola adott helyszínt.

Krepuska-év

A Dr. Székey Endre Pestszentimrei Történeti Társaság 1989-ben kezdte meg közhasznú működését. Az egyesület célja az, hogy az imrei lakosok bevonásával aktív szerepet vállaljon a település fejlesztésében és hagyományai megőrzésében.

A társaság kezdeményezésére a Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat (PVÖ) és az önkormányzat oktatási bizottsága a 2012-es esztendőt Krepuska-évvé nyilvánította. Nem véletlenül, hiszen a Krepuska családnak sokat köszönhet a kerület. A társaság ennek alapján javasolta a Krepuska-telep elnevezést az Alacskai úti lakótelep mögötti településrész nevéül, amit a PVÖ és a képviselő-testület is elfogadott, s most a fővárostól várják a végső döntést.
Pándy Tamás, a Széky Társaság elnöke az önkormányzat támogatásával elkészíthette a Krepuska Géza életműve című könyvét, amely idén márciusban jelent meg. A könyv pozitív visszhangot és jó kritikákat kapott. A társaság elnöke ezen túlmenően hosszabb összefoglalást készíthetett Krepuska Géza és István életéről a Vincze János professzor által szerkesztett Emlékezzünk orvosainkra című könyvsorozat legújabb kötetébe.

Ugyancsak önkormányzati támogatással, a Széky Társaság kiadásában jelent meg Pándy Tamásnak A Szélső utcai iskola 100 éve című könyve.
A társaság a Fogadj örökbe egy 18. kerületi parkot! pályázat keretében örökbe fogadta a régi nevén Patika térként közismert Hősök terét és a Vasutas parkot. Ezenfelül tavasszal fotókörút keretében örökítették meg a régebbi imrei középületeket, amelyek történetéről vetített képes előadáson meséltek. A városközpontban folyó felújítás fázisait is folyamatosan fotókkal dokumentálják.

Szívvel-lélekkel a közösségért

Az eseményen átadták a Pestszentimréért kitüntetéseket, amelyeket Lévai István Zoltán alpolgármester nyújtott át a díjazottaknak. A díjat idén Pándyné Nadrai Éva óvodapedagógus és Orbán Kálmán református lelkipásztor kapta meg, Kállainé Veres Éva festőművész pedig posztumusz elismerésben részesült.

Idén októberben alapítványt hoztak létre a Pándy Árpád Pestszentimre Gyűjtemény működéséhez, amiből elsősorban a fenntartási költségeket szeretnék fedezni. A jövőben olyan konkrét célok megvalósítására fókuszálnak, mint a Pestszentimre történetéről szóló újabb könyv megjelentetése. Az önkormányzat 2013 szeptemberében lezáruló városközpont-fejlesztési programja mellett újabb javaslatokkal kívánják támogatni az imrei központ világvároshoz méltó kialakítását. Remélik, hogy jövőre kiírnak olyan országos pályázatokat, amelyek a társaságnak is lehetőséget nyújtanak az induláshoz.