Kerületi ki mit gyűjt

Írta:  2012.12.22.
Kézműves foglalkozások, rajzkiállítás és gyűjtői érdekességek várták az érdeklődőket advent második vasárnapján a Kastélydombi Általános Iskolában. A sürgés-forgásban forró tea és zsíros kenyér pótolta az energiát.
A Dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság és a Pándy Árpád Pestszentimre Gyűjtemény idén első alkalommal rendezett egész napos programot, Adventi börze címmel. A rendezvénynek a felújítások miatt helyszűkében lévő imrei városrészben a Kastélydombi Általános Iskola adott otthont. Az eseményt Pándy Tamás, a Széky Társaság elnöke nyitotta meg. A Kastélydombi iskola alsós tanulói rövid énekes-verses műsorral készültek, majd a Gyöngyszem óvoda ovisai hagyományőrző dalokkal adták át jókívánságaikat a népes hallgatóságnak.

Múltidéző ünnepek

A börzét hivatalosan Ughy Attila polgármester nyitotta meg, aki rögtön meg is jegyezte, hogy nincs túl szerencsés helyzetben így, hogy ennyi tehetséges gyermek után kell beszélnie. Az emlékek viszont erősebbnek bizonyultak, és a polgármester a képeslapok idézte nosztalgikus érzésről kezdett mesélni. Kifejtette, hogy talán akkor, a régi képeslapok ábrázolta időkben sok minden jobb volt. Valóságos volt a meghittség, és öröm lehetett az együtt töltött idő. Ma viszont gyakran fontosabb egy felszínes idilli családi kép megalkotása. Úgy vélte, sokan nincsenek felkészülve egymásra, így akár kényszernek is érezhetik, hogy az ünnepek alatt együtt töltsenek két-három napot. Ezért tartja fontosnak az ehhez hasonló rendezvényeket, hiszen gyermekük önfeledt készülődését látva a legkérgesebb szívű szülők is feloldódnak.

Díszek és rajzok

Pándy Tamástól megtudtuk, hogy a rendezvényt az önkormányzat mellett több cég is támogatta. A Gyöngyszem, a Napsugár, a Vackor és a Zöldliget óvoda munkatársai pedig a kézműves foglalkozások megszervezésével segítettek.
A Széky Társaság által korábban négy óvoda számára kiírt rajzpályázat eredményeit is ez alkalommal hirdették ki, megjutalmazva a díjazottakat. Az előzsűrizés nyomán a végső mezőnybe minden óvodából hat rajz került be. A helyezést elérő ovisok képeit a helyszínen meg lehetett tekinteni. A részt vevő és a fellépő apróságoknak ajándék csokival köszönték meg a „fáradságukat”. A Széky Társaság néhány kiemelkedő kiállításának egy-egy tablóját és a Pestszentimréért díjban részesülők fotótablóit szintén meg lehetett nézni az eseményen.
Az aula közepén kézműves foglalkozások zajlottak, ahol kicsik és nagyok együtt készíthettek ünnepi apróságokat, segítő kezek felügyelete mellett. Készült anyagból varrt szaloncukor, színes karácsonyi üdvözlőlap, Mikulás-figura és gyöngyből fűzött csillag is a fenyőfa díszítésére.

Szenvedélyes emlékőrzés

A program fő érdekessége mindazonáltal az első Ki mit gyűjt? kiállítás volt. Itt bemutatkozhattak a gyűjtők, és tapasztalatot cserélhettek egymással. A kiállított anyag hagyományos gyűjtemények helyett inkább érdekességeket tartalmazott. Volt, aki értékes bélyeggyűjteményének és képeslapjainak egy részét hozta el, pénz-, érme-, jelvénygyűjtemény mellett gyufásdobozok reklámjai emlékeztettek a 60-as évekre, de a Fradi, az MTK, a Honvéd és az Újpest aranykorát is megidézte a gombfoci-szett. Felfedezhettünk régi konyhai eszközöket, s hímzett terítőkben, plüsskutyákban és -mackókban is gyönyörködhettünk. Végigböngészhettünk egy „profi” rendőrségi jelvény-jelzés gyűjteményt, megismerhettük a hang-, kép- és adatrögzítés fejlődését és a hazánkban népszerű fényképezőgép-márkák példányait. Pándy Tamás, aki a saját darabjaival maga is hozzájárult a kiállításhoz, elmondta: reméli, sikerül hagyományt teremteni ebből a rendezvényből, s évről évre több érdeklődőt és kiállítót vonz majd az esemény.