Elhunyt Dr. Kickinger Antal

Írta:  2013.01.04.
Életének 88. évében rövid betegség után 2012. decemberében elhunyt Dr. Kickinger Antal, a Heim Pál Gyermekkórház és a Fül-orr-gége- és Bronchológiai Osztályának nyugalmazott főorvosa.
- Kickinger doktor úr generációkon át gyógyította a gyerekeket. Személyében a XVIII. kerületnek és az orvoslásnak is egy valódi, a szó legnemesebb értelmében vett ikonja távozott – mondta Dömötör István, önkormányzati képviselő.
Dr. Kickinger Antal 1925-ben született az Erzsébet telepen. Az Orvostudományi Egyetemen 1949-ben diplomázott, és nyugdíjba vonulásáig, majd nyugdíjasként még két évig, 1992-ig dolgozott ugyanazon a helyen, az egykori Állami Gyermekvédő Intézetben, amely később Heim Pál Gyermekkórházként vált ismertté.
1953-ban került az újonnan alapított fül-orr-gégészeti osztályra, ahol mindössze 31 évesen az ambulancia igazgatója lett. Élete során számtalan gyermeket gyógyított meg, saját bevallása szerint sokuk életét egészen kisgyermekes szülővé válásukig figyelemmel kísérte.
Érdekesség, hogy ez a kiváló orvos egy véletlen folytán került a pályára. A Kerületszél című lapban 2003-an megjelent interjúban erről így vallott.
„- Az érettségi táján megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy újságíró leszek, mivel nagyon szerettem az irodalmat. Ezt elmondtam apámnak, aki kétségbeesett és azt mondta, hogy fiam, menj orvosnak, mert az viszonylag egy könnyű pálya, azt jobban fogod bírni. Szegényke, nem nagyon tudta, hogy mire vállalkozom. Én az évek során megszerettem és mondhatni, hogy az egész életem tartalmát ez a hivatás jelentette.”