Kiss Gábor, a legjobb gyerekszereplő

Írta:  2013.01.07.
Kiss Gábor nem vágyik színészi karrierre, mégis sikereket ér el.

A Gyöngyvirág Gyermekotthon a hasonló nevű utcában üzemel Pestszentlőrinc kertvárosi részén. Igazgatónője, Szotkó Judit 32 éve foglalkozik gyermekvédelemmel, és csaknem 28 éve vezeti a kerületi intézményt. A munka a több mint 50 férőhellyel rendelkező két telephelyen folyik. A gyermekotthon mellett lakásotthon is működik egy imrei emeletes családi házban, ahol a 18 és 24 év közötti fiatalok utógondozása történik.

Mindkét helyen családias hangulat fogadja a látogatót, és az itt élők napirendje is egy nagy család életformáját tükrözi. Reggeli, majd irány az iskola… A tanulással pedig biztos alapot építenek maguknak a gyerekek. Szotkó Judit elmondta, évekkel ezelőtt azt a célt tűzték ki, hogy mindenki szerezze meg az érettségit, azóta viszont többen már egyetemi vagy főiskolai végzettséggel távoztak. A fiatalokat a hiányszakmák felé terelik, ám mindenki egyéniségét és elképzeléseit támogatják.
Az egyik lakó, Kiss Gábor Sámuel nem táplál színészi ambíciókat, mégis két filmben szerepelt már. Az első megkeresés 2010-ben érkezett a gyermekotthonhoz. Bendó Zsuzsanna rendező egy 11 év körüli kisfiút keresett a szerepre. Gábort ekkor választották ki először a Zene című 6 perces kisjátékfilm főszerepére. Már az első film készítésekor megmutatkozott, hogy ügyesen játszik, tanulékony, és gyorsan alkalmazkodik a különböző helyzetekhez. Mivel szimpatikus volt az alkotóknak, a következő alkalommal már eleve őt kérték fel a főszerepre. A második film 2012-ben készült el, Gyöngyvirág címmel. Ez az alkotás egy gyermekotthonban élő fiú életének egy mozzanatát mutatja meg. A benne élő emberséget és együttérzést, azt, ahogyan ő érzékeli a világot.

Ez nem akciófilm

Gábor úgy látja, ezek a filmek nem túl érdekesek, hiszen hiányzik belőlük az ifjú korosztály által kedvelt akció és a gyorsan villanó képkockák forgataga, sőt még párbeszédet is alig tartalmaznak. Mozivásznon viszontlátni magát mégis nagy élmény volt, hiszen a Toldi moziban novemberben megrendezett XVI. Faludi nemzetközi amatőrfilmszemlén a Gyöngyvirág című kisfilm különdíjat kapott.
Az eseményen Gábor átvehette a legjobb gyermekszereplőnek járó oklevelet, és jelképes pénzjutalomban részesült.
 

Mindkét művészfilmet a XVIII. kerületben és a gyermekotthon környékén forgatták. Így a fárasztó és esetenként akár este 11 óráig is elhúzódó munka után a fiú gyorsan ágyba bújhatott. Bár a forgatásokat nagyon élvezte, és a szakemberek úgy látják, van tehetsége a színészethez, Gábor a két film után is úgy érzi, hogy valójában nem szeretne színész lenni. Jelenleg a kispesti Karácsony Sándor Rózsatéri Református Általános Iskolába jár. Jó tanuló, szeret focizni, de még nem tudja, hogy mit hoz számára a jövő. A Gyöngyvirág című filmben addig is megnézhetjük, hogyan kopogtatja végig a kerítéseket. A rövidfilm megtekinthető az interneten, a legnagyobb közösségi videómegosztó portálon.