A vitaminok meg a többi

Írta:  2013.01.09.
Mindenki tudja, hogy télen könnyű meghűlni. De ez az időszak – főleg az ünnepek – néhány egyéb veszéllyel is fenyeget.

A téli hideg, a hosszabb ideig tartó sötétség fokozott terhelést ró a szervezetünkre. Oda kell figyelnünk a vitaminok és az ásványi anyagok pótlására, és a közelgő ünnepek is tartogatnak veszélyeket.

Oltás, influenza

− Elsősorban a megelőzés híve vagyok, bizonyos mértékig minden betegség megelőzhető – mondta dr. Mikecz Tibor onkológus főorvos, számos egészségügyi ismeretterjesztő könyv szerzője. – Például a megfázás megelőzésének a réteges öltözködés az alapja. Ezenkívül megfelelően kellene viselkedni a közösségekben. Japánban és a nyugati országokban már elterjedt, hogy az influenzás ember maszkot visel. Magyarországon még ritka, de szerencsére már itt is látni ilyet.
Sajnos nem mindig fordítunk elég figyelmet a higiéniára sem.

− Mossunk gyakran kezet! Én vécéhasználat előtt is tanácsosnak tartom a kézmosást. A cseppfertőzés elkerülésében nagyon sokat számít a rendszeres fogmosás is, ami sajnos ugyancsak nem eléggé elterjedt Magyarországon – mutatott rá a főorvos. – Az influenza megelőzésében a C-vitaminban gazdag táplálkozás sokat segíthet. Kifejezetten javaslom a védőoltást is, főleg idősek számára. Várandós kismamáknak a tizenkettedik hétig nem ajánlott, de utána nyugodtan kérhetik ők is.

Tea, víz, üdítő

A hidegben éppolyan fontos a bőséges folyadékfogyasztás, mint a kánikulai napokon. Nem mindegy azonban, hogy mit iszunk. 
− A meleg tea nagyon hasznos, de a színezett, ízesített teákat lehetőleg kerüljük. Elsősorban a zöldteát ajánlom, ez egy kicsit élénkít, ugyanakkor tisztító hatású is, ami nagyon fontos a szervezetnek. Hasznos a csalán- vagy a kamillatea is. Mértékkel fogyasztva a kávé is jól jöhet a hidegben.
Az ünnep közeledtével hajlamosak vagyunk több alkoholt fogyasztani. Az orvos ezzel kapcsolatban is mértékletességre intett:
− A tömény italok nagyon megterhelik a szervezetet, főleg a májat. Májzsugorban és májdaganatban sajnos vezető ország vagyunk, és a tömény szeszek a cukorbetegség kialakulásában is felelősek lehetnek, ami ugyancsak népbetegség nálunk. A könnyebb borokat, a fröccsöt ajánlom.

Vitaminok

A vitaminfogyasztással kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Egyesek a természetes bevitel hívei, mások esküsznek a készítményekre.
− A vitaminoknak nagyon nagy szerepük van a betegségek megelőzésében, még daganatos betegségek is megelőzhetők velük. C-vitaminból átlagban napi 500 és 1000 mg közötti mennyiség ajánlott. A D-vitamin, amelyről most rendkívül sokat írnak, ugyancsak segít számos daganatos betegség megelőzésében. Lényeges az A- és az E-vitamin is. Elsősorban én is a természetes bevitelt javaslom, de ha alaposan megnézzük, mit veszünk, kiegészítésképpen használhatunk vitaminkészítményeket. Szerintem a magyar készítmények kifejezetten jók.
 


Lakoma

− Jönnek az ünnepek. Nehéz azt mondani, hogy ne együnk, de okos dolog vigyázni. A karácsony elképzelhetetlen zsíros, fűszeres ételek nélkül, azonban igyekezzünk ezeket könnyebb húsokkal, főleg hallal helyettesíteni. A zöldségek ára nem éppen alacsony, ám ha tehetjük, együnk minél több salátát! Kitűnő étel a káposzta. Savanyítva erjedést okoz a szervezetben, de így is fogyasztható. Lereszelve, salátának, köretnek pedig tökéletes, és nagyon egészséges – mondta Mikecz Tibor, hozzátéve: − Ízesítésnek citromot használjunk, illetve mézet. Nálunk is egyre gyakrabban készítik így a salátákat, ami nagyon jó.


Fűtés, szolárium

A tél beálltával állandó probléma a fűtés. Mennyire legyen meleg a lakásban? Az orvos erre is tudja a választ:
− Érdekes módon Magyarországon egy lakás vagy hideg, vagy túlfűtött. Szerintem napközben 22-23 Celsius foknál több már nem jó, és éjszaka kifejezetten rossz túlfűtött szobában aludni. Gondot kell fordítani a párásításra is. Üveg-, cserép- vagy akár műanyag edényben is tehetünk vizet a fűtőtestre. Az edényeket néha öblítsük ki, hogy ne a lerakódott vízkő párologjon.
A hosszú sötét napokon egyre jobban hiányzik a fény is. Sokan a szoláriumot választják.
− A D-vitamin képződéséhez szükség van a napfényre. Ez pótolható szoláriummal, de nagyon vigyázzunk! Magyarországon is egyre gyakoribb a bőrrák. Az én véleményem szerint egy évben 6-8 alkalomnál többet nem szabad szoláriumozni. Nemrég egy konferencián hallottam: egészséges barnaság nincs. A barna szín megszerzése rendkívül nagy kockázattal jár, nem érdemes törekedni rá – mondta Mikecz Tibor.