Újra a Dél-pestihez tartozunk

Írta:  2013.02.28.
Ismét a Dél-pesti kórház ellátási körzetébe tartozik a kerület. A tisztiorvos döntésével egy féléves bizonytalan időszaknak lett vége.

Komoly zavart okozott a kerületi járóbeteg-ellátásban az a tavaly nyár közepén kiadott tisztiorvosi rendelet, amely a XVIII. kerületi betegek ellátására az összevont Szent István és Szent László Kórházat, valamint a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetet jelölte ki. A Városképnek akkor nyilatkozó dr. Ralovich Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet főigazgatója elmondta, hogy a XVIII. kerület a kórház 1980-as megnyitása óta annak ellátási területébe tartozik, vagyis a döntés egy több mint három évtizede bevált rendszert bolygatott meg.

Átmeneti időszak

A háziorvosok 2012 nyarától automatikusan az újonnan megjelölt kórházakba utalták a betegeiket, annak ellenére, hogy a tisztiorvosi rendelet átmenetileg megengedte: a beteget, ha úgy kívánja, elláthatja megszokott orvosa is a Dél-pesti kórházban.
− A bejáratott betegútvonalak hosszú idő alatt, bizalmi alapon alakulnak ki. Sok betegségnél rengeteget számít az orvos és a beteg között a kezelések során létrejövő kapcsolat. Ezért úgy gondoltuk, ha már abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy három kórház is van a közelünkben, akkor legyen lehetőség arra, hogy a háziorvosok a már megszokott kórházi szakorvoshoz utalják a betegeket – mondta Ughy Attila polgármester, aki ezért személyesen kezdeményezett egyeztetést az érintett felek között.

Visszatérő betegek

Az ősz folyamán a kerületben találkoztak a változásokban érintett intézmények, szervezetek képviselői: az önkormányzat, a három kórház vezetősége és a háziorvosok. Az értekezlet több eredményt is hozott. A Dél-pesti kórház képviselőinek itt sikerült először közvetlenül is tudatosítaniuk a háziorvosokban, hogy továbbra is lehetőségük van a Jahn Ferenc kórházba utalniuk a betegeket, hacsak ők nem kérnek más megoldást. A tanácskozás arra is jó volt, hogy a felek tisztázzák: mindenkinek, de elsősorban a betegeknek, az a legjobb, ha a bejáratott betegútvonalakat nem bolygatják.
E tapasztalatok birtokában kérvényezte az ÁNTSZ-nél a polgármester, hogy a kerület rendelet alapján is kerüljön vissza a Dél-pesti kórház ellátási körzetébe.

− Az értekezlet döntő volt az intézmény szempontjából. A tavaly nyári változás a belgyógyászati osztályokat érintette elsősorban, ahol július–augusztusban 30 százalékos visszaesést tapasztaltunk – mondta el dr. Dobosi Zsolt, a Jahn Ferenc kórház orvos-igazgatója. – Az értekezlet után megváltozott a helyzet, újra megjelentek nálunk a XVIII. kerületi betegek.

Minden a helyén

Az ÁNTSZ február közepi rendelete alapján a XVIII. kerület visszakerült a Dél-pesti kórház ellátási körzetébe. Egyetlen terület marad mást intézménynél: a szemészeti ellátást hivatalosan továbbra is a Bajcsy kórház végzi.
− A szakellátásnak három úgynevezett progresszivitási szintje van, a legmagasabb a hármas szint. A Dél-pesti kórház valamennyi osztálya hármas progresszivitási szintű, kivéve a szemészetet, amely kettes. A tisztiorvos feltehetően a betegek legjobb ellátása érdekében jelölte ki ezen a szakterületen a Bajcsy kórházat – vélte a döntésről Dobosi Zsolt.
Az orvosigazgató elárulta: a kórház maga is törekszik arra, hogy képes legyen az igényeknek megfelelően változni. A legjobb ellátást szeretnék nyújtani, ezért nem riadnak vissza átalakításoktól sem.
− Korábban a Dél-pesti kórház egyik gyenge pontja volt a sürgősségi osztály működése. Új csapat állt fel, amely új szemlélettel dolgozik. Reméljük, ez is öregbíti a kórház jó hírét – mondta.