Tervek és remények

Írta:  2013.03.15.
Sokrétű kulturális programtervvel indítja az idei évet az Eötvös-társaság. Előtérbe kerül az irodalom, de helyet kap a nemzeti hagyományőrzés és a kikapcsolódás is.
Az Eötvös Loránd Polgári Társaságot 2004-ben alakították kerületi polgárok. Bár a kezdetben több mint 200 fős taglétszám mára körülbelül harmincra csökkent, a kis csapat lelkesedése nem apadt. Dr. Horváth Béla, a társaság elnöke elmondta, hogy az egyesület fő célja a helyi és a határon túli nemzeti hagyományok ápolása. Aktívan részt vesznek lakóhelyünk és környezetünk megóvásában, a kerületi kulturális, szabadidős és nemzetiségi rendezvények lebonyolításában. Folyamatos kapcsolatot tartanak a határon túli magyarsággal, és havi szinten támogatják a csángó gyermekek oktatását.

Bár a társaság a 2012-es évi beszámolóját márciusban tartja meg, már az idei évre is készen áll a változatos programterv. Minden évben két-három színvonalas és érdekes előadást, illetve filmvetítést szerveznek a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskolában. Vendégelőadóik érkeztek már a Lánchíd Rádiótól, a Heti Válasz és a Demokrata szerkesztőségéből, valamint vendégük volt több történész és országgyűlési képviselő is. Az idei első vendég dr. Bogár László közgazdász, egyetemi tanár volt február 28-án. Közvetlen hangvételű, mégis igényes, érdekes és jól felépített előadása élénk érdeklődést váltott ki. A későbbiekben az író- irodalomtörténész-tanár Takaró Mihályt szeretnék meghívni, aki számos előadást tartott már Wass Albert és Nyírő József műveinek népszerűsítésére, s különféle publikációkat és könyveket írt a munkásságukról.

Az Eötvös-társaság önkormányzati támogatással minden évben szervez egy-két egynapos buszos kirándulást a tagjainak. Vidéki múzeumok felkeresése, aktuális megemlékezések – vagyis tartalmas kikapcsolódás egy finom ebéddel összekötve. Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából 2013-at Gárdonyi-emlékévvé minősítették. Ehhez kapcsolódóan a társaság azt tervezi, hogy ellátogat az író egri emlékházába. A terveik közé tartozik emellett, hogy felkeresik Kápolnásnyéken a Vörösmarty Mihály-emlékházat, és a doni katasztrófa 70. évfordulója alkalmából tiszteletüket teszik a pákozdi doni kápolnánál. Horváth Béla elmondta továbbá, hogy idén is szeretnék megkoszorúzni Pockingban a második világháborúban elesett magyar katonák tiszteletére tavaly állított kopjafát.
2003-ban sem marad el a társaság májusi nyárváró zenés kerti mulatsága a Szent Lőrinc iskolában, ahol a tagok kötetlen sütögetés mellett kapcsolódhatnak ki. Legközelebb az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett koszorúzáson vesznek részt, március 14-én a XVIII. kerületi Kossuth téren.