Tízmillió forint jutott az egyházaknak

Írta:  2013.04.29.
Az önkormányzat az elmúlt évben is hathatós támogatást nyújtott az egyházaknak ingatlanjaik felújítására és nyári táborok szervezésére.
Az önkormányzat, amint azt példák bizonyítják, nemcsak beszél az egyházak és a civil szervezetek támogatásáról, hanem, kinyitva a pénztárcáját, segíti is azokat. A civil szervezetek elsősorban a programjaikhoz, az egyházak pedig az ingatlanjaik felújításához kaptak jelentős támogatást.
Erről kérdeztük Dadányi Andreát, az önkormányzat esélyegyenlőségi referensét.

Értékek közvetítése

– A civil szervezetek közül a pályázaton elnyert összegekből több is szervezett családbarát programokat, nyári táborokat. Ezek, amellett, hogy a fiatalok számára hasznos időtöltést jelentettek, fontos értékeket is közvetítettek. Olyanokat, amelyekért mindenki örömmel áll ki. Hogy csak néhányat említsek meg: az egészséges életmód, a sport és a művészet szeretete, a hagyományőrzés, a generációk közötti megértés elsajátítása, a keresztény értékrend további erősítése. A táborozások mellett számos, az egészségmegőrzést, az egészséges életmódot népszerűsítő program is megvalósult az önkormányzat támogatásával, a civil szervezetek közreműködésével – mondta a referens.

Fontosnak tartják a társadalom peremére szorult, hátrányokkal küzdő embertársaink megsegítését is. Az összefogással a problémáik megoldását célzó programok valósulhattak meg. Például a fogyatékkal élők rehabilitációját elősegítő programok, az oktatásban, a sportban a rossz szociális helyzetben lévő családok megsegítése, a gyermekek kedvezményes táboroztatása.

Hagyományteremtés

Nem elhanyagolható, hogy a serdülőkorúak mentálhigiénéjével foglalkozó programok is létrejöttek az önkormányzat támogatásával, a civil szervezetek önzetlen munkájával. Számtalan előadást vagy kötetlen beszélgetést tartottak a családi életre nevelés fontosságáról, egészségügyi felvilágosításról, a drogfogyasztás megelőzéséről. Sok előadó beszélt a személyiséget és a tanulási készséget fejlesztő lehetőségekről, amelyeket nem lehet elégszer hangsúlyozni.

Forintra „passzol”

A tavalyi pályázati kiírás meghatározta, hogy az egyházak az elkülönített keretükből (12 millió forint) milyen arányban használhatják fel a pénzt. Az ingatlanfelújítás aránya 80 százalék volt; 9,6 millió forintnyi ingatlantámogatás és 2,4 millió forintnyi programtámogatás valósult meg.
 

– Kiemelt fontosságú a helyi hagyományok megőrzése, a kulturális értékek ápolása, azok népszerűsítése, a közösségi összefogás erősítése, valamint a természeti értékek megóvása. Örömteli hagyománnyá vált, hogy ezek az értékek a civil szervezetek közvetítésével jutnak el a lakosokhoz. Elsősorban rendezvények, foglalkozások, emléknapok, utcabálok, kirakodóvásárok, közös kirándulások formájában. Vagy például közös gyertyagyújtások és más, sokakat vonzó, közösséget kovácsoló színes programok képében.

Jelentős összeg jutott a kerületben működő egyházaknak, közülük 13 kapott önkormányzati támogatást. Mindegyik nyertes részesült ingatlan-felújítási támogatásban, kilenc pedig a programjai megrendezéséhez kapott támogatást. A sikeres pályázatok java része a nyári táboroztatást szolgálta, de szerepelt a programok között családi nap és köztiszteletben álló személyiségről történő megemlékezés is.

Közös az érték

Számos kerületi templom újult meg, részben önkormányzati támogatásból. Elsősorban tetőszerkezeti, homlokzati felújítások, szigetelési munkák indultak el, s nagy részük be is fejeződött. De olyan beruházásokra is volt példa, mint a fűtésrendszer korszerűsítése, a gyülekezeti ház bővítése, az épület akadálymentesítése, az elektromos hálózat felújítása és a tűzvédelmi rendszer kiépítése. Közösen a közös értékekért…