Jobban figyelünk a közvetlen környezetünkre

Írta:  2013.04.29.
Összesen 39 m3 hulladék gyűlt össze a Föld napja alkalmából április 27-én megrendezett kerülettakarítás alkalmával.
Összesen 39 m3 hulladék gyűlt össze a Föld napja alkalmából április 27-én megrendezett kerülettakarítás alkalmával. Az összeszedett szemét igencsak vegyes összetételű volt, az elektronikai hulladéktól kezdve, az autógumikon, hagyományos háztartási szeméten át a veszélyes hulladékig mindent találtak a lelkes takarítók.

Az egyik leginkább szennyezett helyszínnek évek óta a Szálfa utca Vasút utca kereszteződése számított. Az itt működő szelektív gyűjtőszigetet éppen azért kellett felszámolnia az önkormányzatnak, mert azt sokan illegális szemétlerakó helynek használták.

Figyelnek a lakók

A szombat reggeli takarítás érdekes közjátékkal kezdődött a Szálfa utcánál, ugyanis a takarításhoz készülődő alpolgármestert, Lévai István Zoltánt, és a helyszínen lévő mezőőröket egy kisgyermekes anyuka figyelmeztette, hogy ez a hely nem szemétlerakó. A félreértés hamar tisztázódott, de megtudtuk, hogy az utcában élők rendszeresen figyelik a környéket, és a hétköznapokban is próbálják tisztán tartani a megszűntetett szelektív gyűjtő környékét.

Látható a változás a kerület tisztaságában

Nem csak szemetet szedtek a kerület lakói, hanem voltak, akik füvet nyírtak, vagy éppen a falfirkáktól szabadítottak meg villamosmegállókat, játszótereket.
- Sokszor nagyon nehezen jön le az effajta szennyeződés – mondta Kádár Tibor fideszes önkormányzati képviselő, akit a Lakatos Lakótelepért Egyesület tagjaival együtt éppen a Piros iskolánál lévő villamosmegálló tisztítása közben találtunk meg. – A firkálók sajnos gyakran üvegfestékkel dolgoznak, így a vegyszerek mellett a kaparót is be kellett vetni.
A csapat egyébként mintegy 3 zsák szemetet és egy köbméter eldobált autóalkatrészt gyűjtött össze, ami a képviselő szerint jelentős javulás az elmúlt évekhez képest.
- Az elmúlt három év munkája meghozta a gyümölcsét, a mostani szemétmennyiség jelentős változás az elmúlt évek átlagosan 80 köbméteréhez képest. Örülök, hogy fiatalok is jöttek takarítani, és azt látom, hogy az itt lakók sokkal jobban odafigyelnek a környezetükre.
 

- Örülök, hogy ez az anyuka idejött és ránk szólt, még ha mi most éppen takarítani jöttünk, de ez is mutatja, hogy a lakosság tesz azért, hogy védje a környezetét, és ha kell rendre is utasítja embertársait – mondta Lévai István Zoltán. – A Szálfa utca és a Vasút utca kereszteződése egyébként évek óta nemcsak a kerület, hanem a főváros legproblémásabb helyszíne az illegális szemetelés tekintetében. Továbbra is kérjük a lakosságot, hogy ha bármilyen hasonló cselekményt tapasztalnak, értesítsék a rendőrséget, a mezei őrszolgálatot és az önkormányzatot.
Az alpolgármester és kis csapata egyébként alig negyedóra alatt 3 zsák szemetet és legalább egy tucat autógumit szedett össze. Ez utóbbinak éppen „szezonja” van, lévén a használt téli gumiktól sokan ilyenkor igyekeznek rövid úton megszabadulni.

Kevesebb a szemét

A Péterhalmi erdőnél takarítottak többek között a Zöld Sorompó Környezetvédelmi és Kulturális Egyesület tagjai. Az egyesület elnöke, Pethő Ágota elmondta, hogy szívesen és évről-évre növekvő létszámmal vesznek részt minden hasonló akcióban. Az itt takarítókat meglátogatta Ughy Attila polgármester is, aki személyes tapasztalatai alapján úgy látja, hogy kevésbé szemetes az erdő, mint volt néhány évvel ezelőtt.

- Talán idén a takarítás is egyszerűbb volt, könnyebb szívvel láttak neki az emberek, mert nem kellett szeméthegyeket, sitt halmokat elhordaniuk – mondta a polgármester. – Ez örömteli dolog, és talán nem csak a szemeteléshez kedvezőtlen hosszabb télnek köszönhető, hanem sokkal inkább annak, hogy ezek a lelkes kis közösségek évről évre egyre jobban meg tudják tisztítani az erdőt.
Ughy Attila kiemelte, hogy a takarítás nem egy felső kényszer eredménye, hanem az itt élők igenis fontosnak tartják, hogy tisztább legyen a környezetük.
- Nagyon jó dolog, hogy a kerület több pontján is összeáll 15-20 ember és tesz a tisztaságért – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy szeretné, ha- éppen a közös érdek miatt - a kerület komolyabb együttműködést tudna kialakítani a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel. – A lakosság tájékoztatása lenne a legfontosabb, hogy az itt élők tudják, mikor, milyen munkálatok zajlanak az erdőben. A pesti oldal legnagyobb összefüggő zöldterületéről lévén szó, komoly gondot kellene fordítani a fenntartására, kezelésére.
A kerület 15 pontján takarítottak szombaton. A Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. kommunális csoportja a városüzemeltető cég telephelyére szállította az összegyűjtött hulladékot, tovább 200 zsákkal és 50 pár kesztyűvel segítette a szemétszedőket. A Kapocs utcai Általános Iskola tanárai, diákjai és szüleik mellett a kerületi öko-aktivisták is részt vettek a takarításban. Hasonló közös hulladékgyűjtés ősszel, a „Te szedd” akció keretén belül lesz.