A zarándokok vallják: más fáradtság ez

Írta:  2013.05.08.
Kilencedik alkalommal rendezik meg május 11-én a Budapestet körülölelő Élő rózsafüzér zarándoklatot. A nap során kilenc zarándoklat lesz egy időben, s ebből kettő a kerületünkben fejeződik be, a Havanna-lakótelepen tartandó szentmisével.

Korábbi írásainkban valamennyi szakaszt felsoroltuk már. Most, a zarándoklat közeledtével csak a két kerületi, a Havanna-lakótelepen véget érő szakaszról adunk információt.

Korai indulás

A 7. szakasz résztvevői a soroksári Nagyboldogasszony-főplébániatemplomtól indulnak 7.30-kor, majd Sorosksár-Újtelepen keresztül érkeznek meg a Fatimai Szűzanya-templomhoz. Ezután a tervek szerint 12.15-re érnek a kerületünkbe, az imrei Szent Imre-plébániatemplomhoz. Innen a szemeretelepi Szent István király-plébániatemplomhoz vezet az útjuk. Ezt követően a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve plébániatemplom az úti cél, ahonnan már csak egy viszonylag rövid távolság teljesítése áll a zarándokok előtt a Havanna-lakótelepi Szent László-plébániatemplomig. Ott 19 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, amelyet Varga Lajos püspök celebrál.

Zarándokszavak

Az utat tavaly teljesítő három hívet kérdeztünk arról, hogy milyen élményekkel és lelkülettel értek haza a hosszú nap után.
K. Gáborné: „A reggel mindig döcögősebb egy kicsit, de ahogy telik az idő, és fogy a ránk váró távolság, úgy lesz egyre egységesebb a csapat. A Havanna-lakótelepre pedig már úgy érkezünk meg a közös cél teljesítése után, mintha régi jó barátok lennénk, pedig a legtöbben csak aznap reggel látták először egymást. Az én szememben ez is jelzi a Rózsafüzér-zarándoklat erejét.”
T. Katalin: „Az utóbbi három zarándoklaton is részt vettem, s egyre jobban a magaménak érzem, pedig nem történik semmi különös, csak gyalogolunk. Azonban az a hangulat, amely körülveszi a zarándoklatot, sokkal többet jelent nekem egy egyszerű gyalogtúránál. A Pestszentimréről induló gitáros szakaszra külön kíváncsi vagyok, mert ez új lesz, más lesz. Egyet kérek csupán a Jóistentől: adjon nekünk szép, napfényes időt.”
L. Tamás: Nem is tudom pontosan, de három-négy éve lehetett, hogy a barátaim megkérdezték, nincs-e kedvem ehhez a zarándoklathoz. Nem tudtam, mi ez, de mivel kíváncsi ember vagyok, gondoltam, kipróbálom, abból baj nem lehet. Csupán ennyi történt, s azóta minden évben végiggyalogolom a 8. szakaszt. Nem mondom, hogy nem fáradok el estére, de egészen más ez, mint amit egy áttanult nap vagy átszórakozott hétvége után érez az ember.”
 

A szakasz hossza kb. 17 kilométer. A szervezők: Bernáth Mária 30-910-0530 és Takács Henrik 30-475-2404.

Röpke 16 kilométer 


A 8. szakasz résztvevői 9 órakor indulnak Rákoskeresztúrról, a Szent Kereszt-templomtól, ahonnan a madárdombi Szent Pál-templomig mennek. Innen Rákoshegyre, a Lisieux-i Szent Teréz-plébániára zarándokolnak a hívek, majd Pestszentlőrincre, az erzsébettelepi Szent Erzsébet-plébániatemplomhoz, ahonnan a miklóstelepi Szent József-plébániatemplom felé veszik az útjukat. A Mária Szeplőtelen Szíve-plébánia érintése után már csak a Havanna-lakótelepre kell „befutniuk”, a 19 órakor kezdődő szentmisére.
E szakasz hossza mintegy 16 kilométer. A szervező: Urbán János, 30-523-7663.