Fotópályázat a kerületről

Írta:  2013.05.08.
Új lehetőség nyílik mindazok számára, akik szeretnék megmutatni kreativitásukat a fotózás területén.
Új lehetőség nyílik mindazok számára, akik szeretnék megmutatni kreativitásukat a fotózás területén. Az önkormányzat ugyanis fotópályázatot hirdet, melynek témája a kerület bemutatása, s részt vehet benne bármely amatőr fotós, aki kedvet érez a megmérettetéshez. A korosztályi bontás a kezdő vagy gyermekfotósok számára is lehetővé teszi az indulást. A háttérről Kucsák Lászlót, a pályázat ötletgazdáját kérdeztük.

– Miért indít a kerület éppen fotópályázatot?
– Az önkifejezésnek sok módja lehetséges, ennek egyike a fényképezés. Általa nemcsak a környezetünket tudjuk megmutatni, hanem már a témaválasztásnál is előtérbe kerül az alkotó szubjektuma, a megvalósításkor pedig kísérletezésre, gondolkozásra, tervezésre serkent. Ráadásul a digitális technológia elterjedése módot ad minőségi képek előállítására. Úgy véltük, hogy lehetőséget kell adni azoknak, akik a tehetségüket, a gondolataikat a képeken – mint modern műalkotásokon – keresztül szeretnék bemutatni.
– Kik indulhatnak a pályázaton, és milyen technikával?
– Arra törekedtünk, hogy a résztvevőket minél kevésbé korlátozzuk az alkotásban, ezért több kategóriát hoztunk létre. A klasszikus kategória a hagyományos értelemben vett fotókat jelenti, ez esetben csak minimális változtatást (vágás, színkorrekció) engedünk meg a képeken. Kétségtelen, hogy ez a megközelítés a fényképezésben jártasabb, tudatos alkotók számára szól. A modern kategóriába azonban elég sok minden belefér. Szerettük volna, ha a fiatalabb korosztály is meg tudná mutatni magát, azok, akik nem feltétlenül a fotózás professzionális vetületét tették magukévá, hanem a fényképezést mint kifejező eszközt használják. A modern kategóriába éppen ezért elfogadjuk azokat a technikákat is, amelyek nem feltétlenül a készítő közvetlen kreativitásához köthetők, hanem a rendelkezésre álló eszközök (például Instagram) felhasználásán alapulnak. Ebben a kategóriában a mérlegelés az újszerűségen, a bemutatandó motívum erőteljes megjelenítésén van. Az egyes kategóriákon belül korosztályos bontást is alkalmazunk, így igyekszünk mindenki számára hasonló feltételeket teremteni. Külön díjazzuk az általános és középiskolásokat, valamint a felnőtteket.
– Kik bírálják majd el a képeket?
– Az elbírálásban a kerülethez kötődő művészeken kívül részt vesz egy külföldi egyetem fotós tanszékének oktatója is, valamint mindkét kategóriában elindítunk egy-egy Facebook-oldalt, ahol közönségszavazásra is lesz mód. Minden kategória és korosztály első három helyezettje díjazásban részesül, éppúgy, mint a közönség által a legjobbnak ítélt fotósok. Arra törekszünk, hogy minél többen minél sokszínűbb alkotásokkal tudjanak megjelenni, ezáltal is megmutatva tehetségüket és kötődésüket a kerülethez.