A családdá válás ünnepe

Írta:  2013.05.16.
Közel 60 helyszínen várták az idei Születés hete programjai az érdeklődőket május 4. és 12. között.
A Születés Hete rendezvénysorozat célja, hogy segítséget nyújtson a leendő szülőknek a felkészülésben és hiteles információval segítse a gyermeknevelőket. Születésfelkészítések és szoptatási tanácsadások mellett, megismerkedhettek a babahordozó alkalmatosságokkal és különböző interaktív programokon vehettek részt. Az előadásokat képzett szakemberek, védőnők, pszichológusok és pedagógusok tartották.

Első lépések

A XVIII. kerületi Helen Doron Gyereknyelviskola idén először jelentkezett az egységes arculattal rendelkező országos programra. Silling Veronika, a nyelviskola vezetője elmondta, hogy már régóta várták ezt a rendezvényt, de az első alkalom számos nehézségével kellett megküzdeniük.

- Bár sok helyen hirdettük a rendezvényt, több oktatási intézménybe és védőnőhöz is elvittük a hírt, mégis úgy éreztük, hogy nem jutottunk el mindenkihez. A részt vevő szülők viszont nagyon hálásak voltak és mi alig várjuk, hogy jövőre is belevághassunk a szervezésbe.
A témákat egy kisebb közvélemény kutatás alapján és nyelviskola dolgozóit is foglalkoztató kérdések alapján állították össze. Interaktív programok, ruhavásár és szakmai előadások is kerültek a programba.

Bekapcsol a hisztigép

Az előadások főleg a kisgyermekes szülőket szólították meg, de egy-két kamaszokat érintő téma is került a programba. A leglátogatottabb előadások hétköznapi problémákat dolgoztak fel, amelyekkel minden szülőnek meg kell birkóznia az adott életkorban. Sokakat érdekelt az óvodai beszoktatás kérdése és a nyelviskola nyílt óráira is sokan jelentkeztek. A legnagyobb sikere azonban a rettegett hisztivel foglalkozó előadásnak volt. Olyannyira, hogy a későbbiekben tanfolyamot is szerveznek a szülők részére, ahol a hiszti alatt lejátszódó élettani folyamatoktól kezdve az elkerülő technikákig mindent megtanítanak majd az ezzel küzdő szülőknek.

Az élet múlandó

A halál témája egyre inkább tabunak számít a magyarok életében, így nem meglepő, hogy a gyászfeldolgozással foglalkozó előadás alacsony érdeklődésre tett szert. A gyász folyamat azonban nem csak egy szerettünk elvesztésével zajlik. A gyermekeknél kedvenc plüssállatuk vagy párnácskájuk elvesztése, míg a felnőtteknél a gyermekek leválása is hasonló érzéseket válthat ki. A diszlexiával foglalkozó előadás szintén komoly problémákra világított rá. Ennek felismerése és kezelése, a tanulási nehézségek megoldásának kulcsa lehet. A nyelviskola a jövőben ezzel a témával is szeretne behatóbban foglalkozni, hiszen a megfelelő oktatási technikák elsajátítása számukra is lényegi kérdés.
Elmondható tehát, hogy a komolyabb témák felé nehezebben nyitottak a szülők, de a szervezők jövőre is szeretnének hasonló témákkal előállni, hiszen ezek komoly hatással vannak egy család életére. A programra tanácstalanul érkező szülők pedig rengeteg hasznos információval gazdagodtak. A lényeg pedig, hogy a szülők figyeljék és felismerjék a gyermekük reakcióit és ne féljenek szakértő segítséget kérni a problémás kérdésekben. Tökéletes szülő? Nem is kell annak lenned!