Déli szlávok kulturális napja

Írta:  2013.06.17.
A kerületi horvát, szerb és szlovén nemzetiségi önkormányzat a bolgár önkormányzattal közösen rendezte meg a Déli szlávok kulturális napját június 15-én a Bókay-kertben.
1994 előtt a Magyarországi Délszlávok Demokratikus Szövetsége tagja volt a horvát, a szlovén és szerb nemzetiség.

A horvát önkormányzat 1995-ben alakult meg, míg a szlovén, a szerb és a bolgár önkormányzat 1998 óta van jelen a kerületben. 1998 óta a nőnapot ez a három nemzetiség együtt ünnepelte. Ennek folytatásként 2008-ban felmerült horvát önkormányzat ötleteként, hogy Déli szlávok kulturális napja címmel rendezvényt szervezzen a helyi horvát, szerb és szlovén önkormányzat, amelyhez csatlakozott a bolgár is. (A volt Jugoszláviához tartozó szerb, horvát, szlovén nemzetiség tartozik bele, a délibe viszont a bolgár is. )
– A kerületünkben élő déli szláv nemzetiségek egyébként hat évvel ezelőtt ünnepeltek először közösen – mondta Kranyecz Ferenc, a kerületi Szlovén Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. – A rendezvényt minden alkalommal a Bókay-kertben tartottuk meg, és az idén sem volt ez másképp.

Már az első alkalommal nagy érdeklődésre tartott számot a déli szlávok napja. A siker miatt döntöttek úgy, hogy rendszeres rendezvénnyé válik minden évben. A rendezvény remek alkalom volt, hogy nemcsak a kerületben, hanem fővárosi és országos szinten is komoly programot jelentsen a horvátok, a szerbek, a bolgárok és a szlovének számára, de természetesen más kerületi nemzetiségek is meghívást kaptak. A program állandó részét képezte, hogy mind a négy nemzetiség fellépőket hozott (országhatáron belül és azon kívül is) a Déli szlávok kulturális napjára. Ezzel a rendezvénnyel is bizonyítani tudták, hogy a közelmúlt (Délszláv háború) ellenére a magyarországi déli szlávok kiváló kapcsolatot ápolnak és a háborútól függetlenül Magyarországon egymást segítve, az országban és a kerületben élő déli szlávokat képviselve és támogatva tevékenykednek. A kerületi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat csatlakozását az is indokolta, hogy minden év május 24-én tartják a legnagyobb ünnepet Bulgáriában, a cirill írásbeliség ünnepét (bolgár kultúra ünnepe). Ezért döntöttek úgy, hogy a fővárosi rendezvény helyett a másik három délszláv nemzetiséggel közösen ünneplik meg a Déli szlávok kulturális napját.

A Déli szlávok kulturális napját Ughy Attila polgármester, a rendezvény fővédnöke nyitotta meg. 
– Nem homogén nemzet vagyunk, hanem olyan ország, amely sok mindent kapott örökül azoktól a nemzetiségektől, akikkel együtt élt és ezt szeretnénk javunkra fordítani – mondta a polgármester.
A műsorban fellépett a Prekovác Hagyományőrző táncegyüttes és zenekar (horvát), Mastenyica tánccsoport (bolgár), Gucsa trombitazenekar (szerb), és a Szlovén Népdal együttes.