Csepel volt a kerékpárosok célja

Írta:  2013.07.08.
Kis létszámú, de lelkes kerékpáros csapat kelt át a komppal a Molnár-szigetről Csepelre július 6-án délelőtt.
Kis létszámú, de lelkes kerékpáros csapat kelt át a komppal a Molnár-szigetről Csepelre július 6-án délelőtt. A vállalkozó kedvű bringások Kőszegi János önkormányzati képviselő vezetésével a Május 1. térről indulva tekertek át a XXI. kerületbe, majd a Kis-Duna szomszédságában lévő strandon felfrissülve tértek haza.

Az előző délutáni vihar sajnos többeket elriasztott a részvételtől, hiába jeleztek szombat délelőttre jó időt az időjósok, ami be is vált.
– A jelentkezések alapján csaknem húsz főre számítottam, de így sincs semmi baj. Kitartóan kell szervezni hasonló túrákat, és akkor a létszámban is meglesz az eredménye – mondta Kőszegi János. – A célom az, hogy megmutassam, vannak olyan nyugodt, biztonságosan járható kerékpáros útvonalak például Csepelre vagy a XVII. kerületbe is, amelyeken családi kirándulásokat lehet tenni akár 6-7 éves gyerekekkel is. A Pestszentlőrinci kör elnevezésű júniusi túra inkább a gyakorlott bringásokra épült, ezt a mostanit kifejezetten családoknak szántam. Úgy látszik, nekik még kell egy kis bátorságot gyűjteniük.

Kőszegi János már tervezi a következő, ugyancsak családi programnak számító biciklitúrát.
– Augusztus végén vagy szeptember elején a kevéssé ismert Merzse-mocsár lesz az úti cél, amely a XVII. kerületben található, és ahova szintén kellemes, erdős utak vezetnek. A táv nem megerőltető, hasonló a mostanihoz, oda-vissza mintegy 24 kilométer.
A Merzse-mocsár a főváros egyik legháborítatlanabb vizes élőhelye, a pesti oldalra egykor jellemző mocsaras területek egyik utolsó túlélője. A természetvédelmi övezetben számos növényritkaság található, és a madárvilága is gazdag.