Kincset érő örmény alkotások

Írta:  2013.08.29.
Örmény iparművészeti munkáknak ad otthont augusztus végéig a Városháza Galéria.
Nazarjan Hamlet, a helyi örmény nemzetiségi önkormányzat elnöke rendszeresen rendez kiállítást kerületünkben az általa hosszú évek óta gyűjtött örmény relikviákból. Mindig sikerül valami ritkaságot megmutatnia, amely felkeltheti az érdeklődést e nagy múltú és gazdag kultúrájú nép iránt. Az elnök ez alkalommal olyan iparművészeti alkotásokat hozott a Városháza Galériába, amelyek nagy részét eddig nem láthatta a művészetkedvelő közönség.

Nazarjan Hamlet a beszélgetésünkkor hangsúlyozta, hogy az anyag csak kis része a tényleges kollekciónak, amelynek minden darabja a saját tulajdona. A gyűjtemény egyik része az őshazából való, az elmúlt 30 év során került a birtokába szorgos és lelkes kutatás-gyűjtés eredményeként, aszerint hogy mikor mennyi pénzt tudott erre a célra fordítani a hazalátogatásai során. Az anyag másik része magyarországi ócskapiacokról származik, s valamennyi ritkaságnak 50 és 5000 forint között volt az ára. Az elnök saját kezűleg tisztította meg az oxidálódott domborműveket, és részben maga is keretezte be őket.
– Régi álmom, hogy ezeknek a kincseknek méltó bemutatóhelyet, egy kis múzeumi helyiséget találjak a kerületben, hogy minél többen ismerjék meg a távoli örmény kultúra értékeit – fogalmazta meg az elnök ezúttal is. – A kiállított tárgyak közül több bibliai ihletésű tűzzománc képre akkor bukkantam rá, amikor Szamosújvárra, a Világosító Szent Gergely pápa emlékére rendezett egyházi ünnepségre zarándokoltam.
A tárlaton láthatók voltak még bronzképek, féldrágakő ékszerek, bronztányéron megmintázva Artasat örmény testvérvárosunk névadójának, Artasesz királynak, valamint Nagy Tigran királynak a portréja, aki az ókori görög olimpiai játékokon ökölvívásban első helyezést ért el.
Korábban gyönyörködhettünk már Lázár Imola iparművésznek az örmény királyokról és az örmény ábécé betűiről készített látványos tűzzománc képeiben. Ezekből most csak néhányat tudtak kiállítani, mert a többi időközben illetéktelen kezekbe került. Azt történt, hogy az elnök kölcsönadta az anyagot egy kiállításhoz az Arménia Népe Kulturális Egyesületnek, amelynek épületébe betörtek, és a képek többségét elvitték.
A kiállítást követően újabb örmény programra készül az elnök, ugyanis hamarosan diákok és pedagógusok érkeznek a testvérváros ifjúsági központjából, hogy részt vegyenek az Artasat-emlékpark szeptember 20-i névadó ünnepségén az Uzsok téren.