A nyugdíjas akadémián is becsengettek

Írta:  2013.09.23.
Megkezdődött a harmadik félév a Nyugdíjas Akadémia elnevezésű XVIII. kerületi szabadegyetemen.
Megkezdődött a harmadik félév a Nyugdíjas Akadémia elnevezésű XVIII. kerületi szabadegyetemen. A szeptember 21-i első előadáson az időskori tanulási képességekről, lehetőségekről beszélt Bajusz Klára, a Pécsi Tudományegyetem docense.

A Nyugdíjas Akadémia a kerületi önkormányzat kezdeményezésére, a Zsigmond Király Főiskola szervezésében indult meg. Az előadások és a tanfolyamok az állandó XVIII. kerületi lakcímmel rendelkező 50 év felettieknek ingyenesek.

Egyre több résztvevő

Amint azt Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere a szemeszter – egyébként teltházas - nyitóelőadása előtt a polgármesteri hivatal tanácstermében elmondta, egyre többen látogatják az akadémia előadásait.
- A teljes értékű élethez az 50 éves kor felett is szükség van a közösséghez tartozás, az együtt tanulás élményére. A kurzus szerintem három nagyon fontos dolgot ad a résztvevőknek. Elsősorban önbizalmat, hogy idősebb korban is van helye az embernek a társadalomban. Aztán ismeretségeket, mert az ide ellátogatók a hétköznapokban egyáltalán nem, vagy csak futólag találkoztak, találkoznak. Itt viszont kialakul közöttük egyfajta összetartozás. Előadásokon kívül felhívják egymást, találkoznak, és mivel életkorukból fakadóan hasonló problémákkal küzdenek, ezek megoldásához társat, segítséget találhatnak. Nem utolsó sorban végül maga a tudás az, amit kapnak. Annak az élménye, ahogy egy számukra addig ismeretlen témában eljutnak a tudásig.

Az időskori tanulásról szóló előadásában Bajusz Klára hangsúlyozta, hogy a felnőttképzésben rendkívül fontos az, hogy az érett fejjel iskolapadba ülők – a kötelező oktatásban résztvevő gyerekekkel szemben - azért akarnak tanulni, mert érdekli őket az adott téma.
- Az önkéntesség, azaz a „Meg akarom tanulni”, az egyik legfőbb motiváció, ami a felnőtteket a tanulásra ösztönzi – mondta az egyetemi docens.

Változatos témák

Jászberényi József, a ZSKF intézetvezetője kiemelte, hogy az ebben a félévben a kéthetente, szombatonként tartandó előadásokon kívül három témában hat – azaz kezdő és haladó - tanfolyamot is indítanak. A témakörök: angol nyelv, civilizációtörténet, és a nagy történelmi vallások kialakulása.
Az előadásokon változatos témákkal várják az érdeklődőket Szó lesz többek között egészségügyi kérdésekről, a nyugdíjrendszerről, az idős kor kulturális megjelenítéséről – filmekben, vallásokban -, valamint fogyasztóvédelmi ismeretekről. Napjaink problematikájához kapcsolódik az okos telefon használatáról, vagy éppen a vállalakozói szemléletről szóló előadás.