Épített örökségben gazdag a kerület

Írta:  2013.09.23.
Ötödik alkalommal indultak a XVIII. kerület történelmére, nevezetes épületeire, helyszíneire.
Ötödik alkalommal indultak a XVIII. kerület történelmére, nevezetes épületeire, helyszíneire kíváncsi érdeklődők a „Legyünk hűek az örökséghez!” nevű várostörténeti kiránduláson. A kirándulók szeptember 21-én a Múzeumsaroktól kiindulva négyórás séta keretében közel 20 helyszínre látogattak el.
- Ott folytatjuk, ahol májusi kirándulásunkat abbahagytuk – mondta a gyülekező helyszínén Kardos Gábor önkormányzati képviselő, a XVIII. kerületi Kulturális Értéktár Alapítvány szervezője, utalva arra, hogy nyár elején itt ért véget egy filmvetítéssel a körséta.

Már az indulás előtti percek kuriózumot tartogatattak a résztvevők számára. Heilauf Zsuzsanna történész-muzeológus, a Tomory Lajos Helytörténeti Gyűjtemény vezetője ugyanis egy, majd csak novemberben nyíló kiállítás néhány darabját mutatta be. A „Vizek és kövek” fantázianevű kiállítás Herrich Károly vízmérnöknek, a Bókay-kert első tulajdonosának eredeti, XIX. századi dokumentumait is bemutatja. Ezek közül most, Herrich Károly érettségi bizonyítványa és egyetemi diplomája volt látható.
Ugyancsak az őszi tárlat ékköve lesz a Sváb Ferenc gyűjteményéből származó megkövült kagyló, fa, illetve mamut agyardarab. Ezek mind az egykori téglagyári gödör kincsei.

A időjárás ismét kegyeibe fogadta a kirándulókat, akik az őszi napsütésben először a volt Ledl pékség épületét keresték fel. Az épület a II. világháború után sokáig pártházként működött. Az Üllői út 433., illetve 435. szám alatt a Fórum cukrászda és a Kiss Fotó egyaránt a XX. század első felének ismert helyi családi vállalkozásai voltak.

A látnivalók sorában az eredeti berendezés elemeit ma is őrző Bermolák patika után a polgármesteri hivatal és a posta 1983-ban átadott épülete következett. A séta a Kossuth Lajos utcában folytatódott az „Ezerháztelep” házainak, majd az Üllői úton Szabó bácsi régiségboltjának megtekintésével.
A túra résztvevői buszra szállva ellátogattak a pestszentlőrinci vasútállomásra, illetve az annak közelében álló víztoronyhoz, amely 60 méteres magasságával és 9 méteres átmérőjével az egyik legnagyobb az országban. Pestszentlőrinc egykori gyárai, köztéri szobrok és a helytörténeti gyűjtemény korábbi épülete szerepelt még a programban, amely ezen a szombat délutánon a Teleki utcában lévő Fekete-Fehér Galériában ért véget.