Nyílt levél

Írta:  2013.10.03.
Egyesületünk és jómagam is hat éve aktívan tevékenykedünk az élhető és tiszta környezetért, a zöld területek megóvásáért, a Péterhalmi-erdő megvédéséért. A kerület lakosságának érdekében kiálltunk és kiállunk most is.
TISZTELT SZANISZLÓ SÁNDOR!
TISZTELT SIMON GÁBOR!


Egyesületünk és jómagam is hat éve aktívan tevékenykedünk az élhető és tiszta környezetért, a zöld területek megóvásáért, a Péterhalmi-erdő megvédéséért. A kerület lakosságának érdekében kiálltunk és kiállunk most is.
Mindezt Önök is jól tudják, hiszen sajnos éppen a Cséry-telepi szennyvíziszap komposztáló s a hozzákapcsolódó Külső Kerületi Körút beruházásai kapcsán ellenfelekként álltunk szemben egymással. Azt kellett tapasztaltunk, hogy Önök nem a kerület, nem a lakosság oldalán álltak, s nem a mi érdekeinket védték, hanem az anyagi tőkét szolgálták. Jól ismertük a Cséry-telepen folyó illegális nagymértékű környezetszennyezéseket, többek között a jelenleg Önök által oly szemfülesen tetten ért szennyvíz leürítését is.
A kerületi lakótársaim nevében tisztelettel kérem Önöket, hogy ne használják fel a Cséry-telep ügyét politikai céljaikra, ne hergeljék, és ne riogassák az itt élőket ismét!
A Cséry-telep kármentesítése, a terület végleges megszabadítása a nagymértékű szennyeződéstől ennél jóval komolyabb, fontosabb, felelősségteljesebb gondolkodást, hozzáállást kívánt és kíván most is!
Uraim! Arra kérem Önöket, hogy pánikkeltés helyett igazat, és csakis az igazat mondják!
Évtizedek óta áll fenn a környezetkárosítás, Önök is jól tudták ezt, s mégsem tettek az előző ciklusokban semmit, pedig lehetőségük volt rá!
Sőt az elmúlt három évben is, hiszen Szaniszló Úr jelenleg is a Budapesti Közgyűlés Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságának elnöke.
A Cséry-telep ügyének rendezéséért, a Péterhalmi - erdő védelméért mi, mint Zöld Sorompó Környezetvédelmi és Kulturális Egyesület az itt élők támogatásával és több kerületi civil szervezettel együtt igen sokat dolgoztunk, s dolgozunk a jövőben is. Hat éve azért alakultunk, hogy felhívjuk a figyelmet az ott tapasztalható visszásságokra, és tegyünk ellenük.
Elég jól ismerem tehát a helyzetet, s a tények alapján kimondható:

1. A Cséry-telep példátlan mértékű szennyezését az előző városvezetés – ahol Ön, Kedves Szaniszló Sándor úr, a környezetvédelemért felelős alpolgármester volt – egyszer sem akadályozta meg, így az akkori városvezetés hosszú éveken keresztül asszisztált a terület pusztításához.

2. Az új városvezetés minden engedélyt megvont és minden szennyező tevékenységet megtiltott. Sajnos ezt a szigort néhányan nem tartották tiszteletben.
Ahogy látjuk, most sem.

3. Az Önök által észlelt környezetszennyezés tilos, az elkövetőket természetesen felelősség terheli. De kérem Önöket, hogy szigorúan környezetvédelmi szakmai alapon történjen meg az ügy kivizsgálása, s ne pusztán csak politikai érdekből!

Azt gondolom, hogy mi mint választópolgárok, ezt várhatjuk el Önöktől, politikusoktól, s nem pedig azt, hogy hamis, valótlan állításokkal pánikot keltsenek bennünk, s megint szégyenkeznünk kelljen azért, mert itt élünk.
Meggyőződésem szerint, ha valaki igazán tenni akar a környezet védelméért, észleli a károkozást, nem a médiában kampányol, s nem politikai haszonszerzésből teszi azt, hanem lehetősége szerint megakadályozza a felfedezett bűntettet, és azonnal megteszi a szükséges lépéseket.

Tisztelt Szaniszló Úr!

Kérem tehát mindnyájunk nevében, hogy választási kampány helyett valóban a Cséry-telep ártalmatlanítása, majd tényleges rekultivációja mellett álljon ki, mert a jelenlegi helyzet nem csak a kerület szégyenfoltja, hanem a fővárosé is.
Mi is ezt tesszük!

Tisztelettel:
Pethő Ágota
elnök