Mustkóstolás az imrei szüreten

Írta:  2013.10.09.
Többfajta friss mustot is lehet majd kóstolni az október 19-i pestszentimrei szüreti mulatságon.
Többfajta friss mustot is lehet majd kóstolni az október 19-i pestszentimrei szüreti mulatságon, ahol a borkészítés első fázisaival – a szőlőpréseléssel és -taposással – ismerkedhetnek meg azok, akik felkeresik a Sportkastély mögött működő termelői piacot.

– Egy Gyöngyöspatáról érkező szőlőtermelő hölgy hagyományos palóc népviseletben présel majd mátraaljai szőlőből friss mustot, és árulja mézédes szőlőjét – mondta Kaszás Attila, a szüreti mulatság főszervezője. – Korom Péter kesztölci bioborász a neszmélyi borvidékről hozza el különleges ökológiai eljárással készült borait. Lesz köztük Zweigelt, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Siller, Cserszegi fűszeres és „magyar vermut”, vagyis ürmös is. A borász is fog mustot préselni, és hagyományos recept alapján, erdélyi vasüstben készített pincepörköltjét is megkóstolhatják a látogatók. 
A szervezők tervei szerint nemzetközi hírű népművészek is érkeznek a mulatságra. Bese Botond dudaművész és dudakészítő mester, Nagy Balázs tekerőlant-művész és tekerőlant-készítő mester, valamint Nagy Zoltán József néptáncos előadóművész, néptáncoktató muzsikál, dalol, játszik vagy éppen táncol majd a piaci vásárlókkal. Körbejárva a piacot szüreti és boros dalokkal, rigmusokkal, játékokkal szórakoztatják és tanítják az érdeklődőket. 
A gyerekek különféle kézműves foglalkozásokon – kosárfonásban, nemezelésben – vehetnek részt, a Gyere-Kert környezeti nevelési program Zöld sarok elnevezésű foglalkoztatójában pedig animátorok segítségével különféle terményekből készíthetnek játékokat. Sőt a székelyföldi Ágoston Erzsébet irányításával erdélyi kürtős kalácsot is süthetnek.
– Magyarország legjelentősebb frissgyümölcslé-termelői szőlőleveket hoznak el a szüreti mulatságra, amelyen télállóburgonya-, vöröshagyma- és almavásárt is rendezünk. Ezen 5–10 kilós kiszerelésben akciós áron juthatnak első osztályú termelői zöldségekhez és gyümölcsökhöz az imrei vásárlók – tette hozzá Kaszás Attila.