Egyházfő a Havannán

Írta:  2013.10.13.
A kerület első díszpolgára, Somogyi László egykori plébános közösségét kereste fel Erdő Péter bíboros október 11-én és 12-én a Havanna lakótelepen. Ez volt az első főpásztori vizitációja itt.

− Somogyi László atya aktív, élő közösséget vezetett itt, a Havanna lakótelepen. Szociálisan érzékeny, elkötelezett ember volt, aki komolyan vette az elesettek iránti szolgálatot. Szeretettel fordult az emberek felé, ezért szerették annyian. Örülök, hogy ma ugyanilyen lelkiséggel működő közösséget találunk itt – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, az Esztergom-Budapesti főegyházmegye érseke a Havannán működő plébániai közösség és a Somogyi László Szakszolgálat területén tett látogatásán.

20 év 

−A főpásztori vizitáció régi gyakorlat a katolikus egyházban. Ilyenkor az egyházmegye püspöke meglátogatja a plébániai közösségeket. Erdő Péter bíboros, érsek úr egyben az Esztergom-Budapesti főegyházmegye püspöke is, ezért üdvözölhetünk ilyen magas rangú egyházi személyt a kerületben – magyarázta Csomó Tamás alpolgármester, aki maga is részt vett a vizitáción. Hozzátette: −A plébánia közösségét vezető Gábor Elemér atya minden pénteken felkeresi a Somogyi László Szakszolgálat idősekből álló közösségét. Mivel a vizitáció éppen péntekre esett, bíboros úr természetesnek vette, hogy ő is részt vegyen ezen a látogatáson, egyben ő maga szolgáltassa ki az Oltáriszentséget az itteni híveknek.

Az egyházfő a látogatás alkalmával elmondta:
−Éppen húsz éve, hogy az egyházmegyei átszervezéssel ez a terület az egyházmegyéhez került. Azóta ez az első főpásztori vizitáció.

Még egyszer 20 

A Somogyi László Szakszolgálatnál tett látogatás egyébként csendben zajlott, a hívek épp úgy várták az egyházfőt, mint a rendszeresen érkező Gábor Elemér atyát – igaz, azért az arcokon tükröződött némi megilletődöttség. A szentség kiszolgáltatását követően a bíboros és kísérete rövid beszélgetésen vett részt a vendéglátókkal, akik között a szakszolgálat képviselete és az alpolgármester mellett ott volt Kiss Róbert és Galgóczy Zoltán képviselő is. A látogatás egy kisebb ceremóniával zárult.
−Szinte napra pontosan húsz évvel ezelőtt halt meg Somogyi László. Megragadtuk az alkalmat, és bíboros úr jelenlétében koszorúztuk meg az épületben elhelyezett emléktáblát – mondta Bálint Ramóna, a szakszolgálat vezetője.