Felszentelték a lőrinci református templomot

Írta:  2013.10.15.
Hivatalosan is átadták október 13-án a szemeretelepi református templomot, amely három és fél esztendő alatt a semmiből nőtt ki.
Hivatalosan is átadták október 13-án a szemeretelepi református templomot, amely három és fél esztendő alatt a semmiből nőtt ki Nagy Béla templomtervező és -építő gondolatai és elképzelései alapján. A templom felépítése 160 millió forintba került.

Az első hivatalos istentiszteleten dr. Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke adta át a templom kulcsát Kiss Lászlónak, a gyülekezet lelkészének, és vágta át a nemzeti színű szalagot. Ezt követően a hívek immár hivatalosan is birtokba vehették a templomot.
– Kívánom a gyülekezetnek, hogy váljon valóra az az álmuk, hogy ezt az ajtót soha ne kelljen becsukni, hanem mindig legyen annyi vágyakozás, élet és akarat a hívekben, hogy a kulcs csak jelkép maradjon – mondta Szabó István.

Az adakozásból, a Bajcsy-Zsilinszky utca túloldalán álló régi templom eladásából, pályázati pénzekből és önkormányzati segítséggel felépült templom avatásán Ughy Attila polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a templom különleges hely, amelyet a hit épít fel, és a hit tart meg.
– Tudjuk jól, mert érezzük most is, hogy a templom nem csupán épület. A templomban nemcsak a szó visszhangzik, hanem a gondolat is. A falak és a tornyok már messziről jelzik a látogatóknak, hogy akik itt élnek, tisztelik és megtartják azokat a törvényeket, amelyek az égből jönnek, és a Földön elfogadták őket. A templom hirdetője és mementója a közösség értékrendjének és gondolatainak. A szemeretelepi templomszentelés olyan ünnep, amelyen Böjte Csaba szavaival élve újra felismerjük, hogy a bizalom, a remény és a hit istentől való.

Kiss László, a gyülekezet lelkésze korábban úgy fogalmazott a reformátusok új otthonáról, hogy az építész olyan helyet kívánt teremteni, ahol az emberek az istentisztelet után is szívesen együtt maradnak.
Kijelenthető, hogy ez a templom modern, mégis barátságos, otthonos érzetet keltő belső hangulatával biztosan eléri a közösséget. Ugyanezt a célt szolgálja a kávézó-teázó asztalokkal felszerelt közösségi terem, a templomkert és a gyermekmegőrző szoba is.