Színek és illatok a vásári sokaságban

Írta:  2013.10.16.
A színpadi programok vonzották a legtöbb érdeklődőt a Pestszentlőrinci Vasárnapi Vásári Vigadalmon.
A színpadi programok vonzották a legtöbb érdeklődőt a Pestszentlőrinci Vasárnapi Vásári Vigadalmon. Ennek legfőbb oka talán az volt, hogy a programban kerületi általános iskolások is felléptek. A büszke apukák és anyukák szorgalmasan fotózták, videózták a csemetéiket, akik táncoltak, zenéltek, énekeltek.

A Bókay-kerti sokadalomban természetesen megtalálható volt valamennyi hagyományos vásári termék a kürtős kalácstól a vattacukron át a kenyérlángosig. Az ízek mellett a látványra sem lehetett panasz, színes és változatos vásári termékek sokasága várta a vásárlókat.

Tánc és ízek utcája

A vigadalom filozófiája az, hogy a kézművesek és a kistermelők úgy találkozzanak a vásárlóikkal, ahogyan régen: közvetlenül, egy kiadós vásár keretében. A Zöld Sorompó Egyesület a kézműves szervezetek segítségével a szakma legjobbjait látja vendégül már harmadik éve. A sikerhez az időjárás is hozzájárult, az őszi napsütésben nem is lehetett volna rossz vásárt csinálni.
A sport- és kulturális események sorában említést érdemel a Béri Balogh Ádám Barantacsapat és a Kassai Íjásziskola képzéssel egybekötött bemutatója. A Sonore Vegyeskar mellett sikerrel léptek fel a Tébláb művészeti iskola táncosai is, akik a nap zárásaként táncházzal várták a közönséget.

A házi készítésű élelmiszerek külön utcát kaptak, ahol közvetlenül a termelőktől lehetett vásárolni mézet, tejtermékeket, kolbász- és szalámiféléket vagy éppen házi savanyúságot. Az őstermelőkkel együtt csaknem 90 árus kínálta a portékáját. A kicsiket a hasonló rendezvényeken már hagyományosnak mondható kisállat-simogató és pónilovaglás várta.

Az iskolák sikere

A színpadon egész nap egymást érték a különféle műsorok. Nagy sikere volt a kerületi iskolások műsorainak. Valamennyi fellépő lelkesen, feladatát komolyan véve, felkészülten adta elő a különböző produkciókat. Ez a bő kétórás program – amelynek keretében népi játékokat, táncokat, énekeket láthattunk-hallhattunk – talán az egész vigadalomnak a leglátogatottabb része volt. Üde színfolt volt az Ady általános iskola és a Dohnányi zeneiskola fellépése is, mert mindkét programban egy sajnos egyre ritkábban hallható hangszer, a citera volt a főszereplő.
A vigadalmat szervező Zöld Sorompó Egyesület elnöke, Pethő Ágota elégedetten nyilatkozott a rendezvényről.
– A köd délelőtt ugyan egy kicsit megijesztett bennünket, de jött a kikiáltónk, Gyönyörű Zsiga, és „kiénekelte a napot” a felhők mögül. Már napközben is sok pozitív visszajelzést kaptam mind a kilátogatóktól, mind az árusoktól, akik szeretnek idejönni. Már azt is kérdezték, hogy nem szervezünk-e szüreti mulatságot is, mert arra is eljönnének – mondta Pethő Ágota.