A választás a te kezedben van!

Írta:  2013.10.16.
A Fővárosi Közgyűlés Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Bizottsága és a Trádió Közhasznú Alapítvány közösen indított drogprevenciós előadás-sorozatot. A programokat a kerületben a Vasvári Pál Polgári Egyesület szervezte az iskolák részére.
A Fővárosi Közgyűlés Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Bizottsága és a Trádió Közhasznú Alapítvány közösen indított drogprevenciós előadás-sorozatot iskolákban. Igyekeztek tudatosítani, hogy a múló mámor után csak végleges károsodás marad.

A Trádió Közhasznú Alapítvány nonprofit alapon támogatja a mentők és a tűzoltók munkáját. Célja ezen szervezetek társadalmi megbecsülésének a növelése, a közgondolkodás formálása és az eredményes kármegelőzés elősegítése. A szóban forgó drogprevenciós előadás-sorozattal egy olyan társadalmi célcsoport kialakítását tűzték ki célul, amelyben a kábítószerek marketingjének, illetve terjesztésének eddigi módszerei hatástalanná válnak.

Felügyelet nélkül

A 2013 tavaszán induló Drogokról másképpen című prevenciós programsorozat keretében az alapítvány munkatársai rendőrségi szakértőkkel együttműködve országszerte tájékoztató előadásokat tartottak felső tagozatos általános iskolai tanulóknak és gimnáziumi diákoknak. A szervezők azért fordítottak kiemelt figyelmet erre a korcsoportra, mivel ezek a fiatalok a szülői felügyelet nélküli szórakozás kezdeti lehetőségeit próbálgatják, a kábítószerrel való találkozás első időszakát élik. A tájékoztatás emellett kiterjedt a pedagógusokra, sőt a szülőkre is, ezzel elősegítve a generációk közti kommunikációt.

A dr. Balogh Sándor igazságügyi orvos-szakértő és Marosi Antal újságíró közreműködésével tartott előadások a kábítószer-használat veszélyeire hívták fel a figyelmet. A program során nemcsak a függőségek lelki oldalát vázolták fel, hanem a szerhasználat okozta végleges egészségügyi károsodásokat is megmutatták. A kábítószerkérdés egy olyan kiemelt egészségügyi probléma, amely nem csupán a fogyasztók életerejét emészti fel, hanem közvetlen környezetük életét is megmérgezi, tönkreteszi családi és baráti kapcsolataikat, s komoly anyagi és jogi vonzattal jár. Így a Fővárosi Főügyészség támogatásával a jogszabályi háttér is hangsúlyt kapott az előadásokon.

Drogmentes iskolák

A program keretében a pestszentlőrinci és pestszentimrei iskolákban októberben tartottak interaktív előadásokat. Tízet a 7. és 8. osztályos tanulóknak egyet külön a szüleiknek és a tanáraiknak. Az előadásokon mind a felnőttek, mind a diákok hasznos információkkal gazdagodtak.