Frech Ottó: "Fellázítottuk a fél országot"

Írta:  2013.10.19.
Ottó címmel október 20-án este tíz órakor a Hír TV Vetítő című műsorában portréfilm látható a kerületünkben élt Frech Ottó amatőr fafaragóról, akit „ellenforradalmárként” 14 évre ítéltek. A filmet a szintén a kerületben élő Szobolits Béla rendezte.
„Húszévesen részt vettem a forradalomban, mert rájöttem, más az eszme, és más a valóság” – vallja a filmben Frech Ottó, aki 1956-ban a Mezőhegyesi Cukorgyárban dolgozott, és a nézetei miatt beválasztották a gyár munkástanácsába.
Bajtársaival kiadták a jelszót: Segíteni kell a pestieknek! Élelmiszert hoztak fel teherautókon a fővárosba, ő például a lőrinci Piros iskolánál osztotta a krumplit. Jól is szavalt, így néhány társával együtt járta a városokat hazafias versekkel. Ahogy fogalmaz: „Fellázítottuk a fél országot!”
A forradalom leverése után, habár fegyveres harcokban nem vett részt, 14 év börtönre ítélték, amiből öt és fél évet le is ült.
Vácott együtt ült többek között Krassó Györggyel, Mécs Imrével, Göncz Árpáddal és Déry Tiborral. Lázadó természetük miatt ő és Krassó volt a két leggyakrabban büntetett rab a börtönben. Frech Ottó a filmben több történetet mesél a társairól is.
Megtudjuk azt is, hogy halálra volt ítélve, az egyik újságban meg is jelent, hogy kivégezték. Szerencsére téves volt a hír, 1962. április 2-án szabadult, ám voltak kommunisták, akik a fejéhez vágták: Te szemét fasiszta, majd megtudod, mi a magyarok istene, visszasírod még a börtönt!
„Ha az ember harcolt a szabadságáért, a hazájáért, az gyilkos volt. Akit kivégeztek, hős lett, aki túlélte, »csak« megszenvedett…” – mondja szomorúan a forradalom és a film hőse, aki egy évtizeddel ezelőtt, a forgatás idején, faragta az 51. szobrát. Ez egy bitófához állított, összekötözött kezű forradalmárt ábrázol, aki a kivégzésére vár. A művet a Kozma utcai börtönben kialakított emlékhelyen állították fel.
Ottónak az az álma, hogy száz szobrot készítsen, nem valósult meg, mert 2007-ben meghalt. De ő alkotta többek között a Pestszentimrén álló Szent Imre-szobrot, Lőrincen a hét vezér emlékművét és a Béke téri kopjafákat. Mint a portréfilmben említi: „Sose tanultam faragni. Ketten faragunk, az Úristen meg én.”
A filmből – amelyet tehát október 20-án 22 órakor vetít a Hír TV – nemcsak az 56-os forradalom időszakáról és a lőrinci Frech Ottó börtönéveiről kapunk hiteles képet, hanem a ma valóságáról is. Szobolits Béla alkotásának elkészítését a Magyar Történelmi Film Alapítvány támogatta.