Könyvmolyok éjszakája

Írta:  2013.10.30.
Nagy lelkesedéssel fogadták a gyerekek az október 25-i estétől másnap reggelig tartó olvasás éjszakáját a Tengerkincs Játszóházban.
Nagy lelkesedéssel fogadták a gyerekek az október 25-i estétől másnap reggelig tartó olvasás éjszakáját a Tengerkincs Játszóházban. A programot a XVIII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezte a német nyelvet tanuló diákoknak.

A Lesenacht, azaz a Könyvmolyok éjszakája Németországban már régóta nagy népszerűségnek örvend. A gyerekek késő este összepakolják kedves könyveiket, plüssállataikat, kicsi lámpásaikat, az éhség elleni túlélőcsomagjukat, összetekerik matracukat, takarójukat, és bemennek az iskolába. Ott elhelyezkednek egymás mellett a földön, és olvasni kezdenek. Mindenki magában, csendben foglalatoskodik, persze egy-egy huncut kacagás be-becsúszik a vidám részeknél.

A programot a Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖ) a német mintától kicsit eltérően szervezte meg. A matracokat, a fejlámpákat, néhány német nyelvű könyvet és újságot önkormányzati pályázati támogatásból vásároltak meg, de az olvasnivaló nagy részét – több mint 200 kiadványt – otthonról hozta Fekete György, a NNÖ elnöke és Molnár Hajnalka elnökhelyettes, némettanár.
– A Könyvmolyok éjszakáját most tartottuk meg először, de olyan nagy volt az érdeklődés, hogy tavasszal megismételjük – mondta az eseményt kezdeményező Molnár Hajnalka. – A programon hatvan 7–14 éves diák vett részt, többségük a Piros iskola tanulója. Az olvasóvá nevelő és a közösségformáló szerepe is jelentős a Könyvmolyok éjszakájának.

A gyerekek nagyon élvezték, hogy egy napra az otthonuktól távol tölthetnek egy éjszakát, és olyan könyvekből válogathattak, amelyek otthon nincsenek meg, és megmutathatták kedvenc könyvüket a barátaiknak, és ha ahhoz volt kedvük, átsuttoghatják az éjszakát.

Megvalósult álom

Molnár Hajnalka Németországban, Augsburgban járt egyetemre, ahol bajor gyerekeket is tanított az iskolában. Ott az volt a szokás, hogy a pedagógus az év egy napján estétől reggelig bent tartózkodik a gyerekekkel az iskolában és átolvassák az éjszakát. Amikor a némettanár hazajött, a kerületben is több német szokást szeretett volna megvalósítani. Ezek közé tartozott az iskolaév kezdetekor a Zuckertüte, vagyis cukorsüveg osztás a két kerületi német nemzetiségi iskolában, a hagyományosan megtartott Márton-napi tűzgyújtás, a német karácsonyi mise, és a sváb karácsonyi kézműves családi nap is.
 

Igonda Viktória, Szomora Gábor és Legenyei Máté, a Piros iskola diákjai jól érezték magukat, és legközelebb is szeretnének részt venni az olvasás éjszakáján. Amikor beszélgettünk, Gábor éppen egy régi autós újságot, Máté pedig Sherlock Holmes-könyvet olvasott.
– Az iskolában nincs sok idő a beszélgetésre, most erre is van alkalmunk – mondta Viktória. – Megbeszéljük azt is, amit a könyvben olvastunk, de szóba kerül majd más is.
A gyerekek reggel kakasszóra ébredtek, s megreggeliztek, mielőtt a szüleik megérkeztek, akik azt mondták, legközelebb ők is maradnának…